5. kolo Croatia cup u preponskom jahanju

preponsko jahanje

U prekrasnom ambijentu izletišta Goričanec u Svetom Martinu na Muri ovaj vikend održava se 5. kolo Croatia cupa u preponskom jahanju. Organizator natjecanja je Konjički klub Varaždin 95. Okupili su se brojni natjecatelji iz regije s predivnim skakačkim konjima.

Preponsko jahanje je jedna od najpopularnijih disciplina u jahačkom sportu. Jedna je od tri olimpijske discipline. Većina ljudi jahanje uglavnom povezuju s ovom disciplinom.

preponsko jahanje
preponsko jahanje

Preponsko jahanje zahtijeva od konja poznavanje dresurnih osnova kako bi jahač bolje manevrirao s konjem. Preponsko jahalište ne zahtijeva neke posebne dimenzije i oblike jahališta, te se može organizirati raznim prostorima. Kako na travnatoj, tako i na pješčanoj podlozi. Prepone preko kojih konj preskače su postavljene tako da, kada ih konj zakvači automatski ih obara.

Glavni cilj ove discipline je prelaženje preko zadanih prepona (parkura) u što kraćem vremenskom periodu i sa što manjim brojem oborenih prepona. Preponski parkur je teži što su prepone više i što ih ima veći broj na manjem prostoru. Preponski nivoi su isto kao i u dresurnom jahanju postavljeni tako da konj mora dovoljno uznapredovati kako bi prešao na sljedeći nivo.

preponsko jahanje

Što se tiče opreme, postoji preponsko sedlo čiji su listovi usmjereni više prema naprijed, te je malo pliće od dresurnog. Uzengije jahači namještaju na kraću dužinu kako bi mogli više ustati prilikom skoka.

U subotu je održano sedam utakmica rangiranih po visini prepona a u nedjelju također sedam utakmica i još stignete otići pogledati završne utakmice s najvišim preponama

Foto: Mario Golenko

Galeriju pogledajte ovdje

Ostavi komentar