Šokantni propusti u splitskoj bolnici!

vili beroš
Vili Beroš, Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Velika greška se dogodila, morat će mi sve objasniti u izvješću. Ali ovo je jako loše, odgovorio nam je ministar zdravstva Vili Beroš kasno sinoć nakon što je saznao za drugi slučaj zamjene pacijentica u splitskoj bolnici, piše 24sata.hr

Za razliku od onog prvog od prije desetak dana, kada je osoblje bolnice Križine zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratilo u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze koronavirusom ostavili na Križinama, ovaj slučaj imao je mnogo gore posljedice.

Jedna pacijentica je preminula, a njena obitelj gotovo mjesec dana nije znala da je mrtva nego su mislili da je u bolnici na liječenju. Nećak druge žene je, pak, cijelo vrijeme bio uvjeren da mu je teta umrla i održali su sprovod dok je ona cijelo vrijeme bila živa u bolnici! Zbog svega je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović kasno sinoć podnio ostavku i naložio internu istragu.

Kako je došlo do zamjene? Dvije gospođe zaprimljene su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela.  Međutim prilikom  zaprimanja su im identiteti zamijenjeni.

Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne i teško komuniciraju, ta se zamjena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do ovog ponedjeljka. Jedna je bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što je ozdravila, trebala je danas biti vraćena u njezin dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da ona nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamjene.

Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost  preminula i da je pokopana u Grudama 16. travnja, pod imenom žive žene. 

Ostavi komentar