16.7 C
Čakovec
Utorak, 5 rujna, 2023

Slovenci ljuti na Austrijance, planiraju uvođenje graničnih kontrola prema Hrvatskoj

Nakon što je Austrija 12. studenoga produžila svoje granične kontrole prema Sloveniji za još šest mjeseci odnosno do 11. svibnja 2023. godine, zbog kako je navela znatno povećanog broja ilegalnih migranata u zemlji, razljućena tim potezom slovenska vlada glasno prosvjeduje kod Europskog parlamenta, izvještava danas austrijski dnevni list Kleinen Zeitung, piše Večernji List.

I ne samo da prosvjeduje kako je produžetak graničnih kontrola Austrije prema prema Sloveniji kao austrijskom schengenskom susjedu “posve neosnovan” nego je sada slovenska vlada najavila i uvođenje graničnih kontrola prema Hrvatskoj, ističe list.

Vezano uz pitanje “(ne)osnovanosti” produžetka graničnih kontrola treba također spomenuti i službeno objavljen podatak odnosno današnju izjavu austrijske ministrice za Europu i Ustav Karoline Edtstadler da je ove godine u Austriji, a godina još nije završila, podnijeto čak 90.000 zahtjeva za dobivanje azila. Međutim, to da Slovenci svoj bijes sada preusmjeravaju prema Hrvatskoj mnoge ne čudi, jer dobro znaju što granične kontrole znače za turističku Hrvatsku uoči Božića i Nove godine.

Pa neka Hrvatska vrišti u smjeru Bruxellesa. To je Slovencima očito prikladnije nego sjesti za stol s Austrijancima i dobrosusjedski rasčistiti stvar, kako zajednički i u kojem obliku, najučinkovitije spriječiti najezdu ilegalnih migranata s Istoka.

Slovenci ističu kako im je već dosta austrijskih graničnih kontrola koje njihovi austrijski susjedi provode od studenoga 2017. godine. Dakle, nakon što je izbjeglički val 2015. godine preplavio Europu. Austrija je tada zajedno sa Švedskom bila zemlja koja je primila daleko najviše izbjeglica u cijeloj EU.

I razumljivo je da sada puše na hladno, smatraju mediji. Slovenska vlada tvrdi da je nova odluka Austrije o produžetku graničnih kontrola prema Sloveniji do svibnja 2023. godine protuzakonita i kako je to stav i Europskog suda. Da podsjetimo!

Austrija je polovicom listopada ove godine izvijestila Europsku komisiju da će s ciljem sprečavanja ilegalne migracije produljiti granične kontrole za daljnjih šest mjeseci prema Sloveniji i Mađarskoj, i to od 12. studenoga ove do 11. svibnja druge godine. Dosadašnju graničnu kontrolu prema Slovačkoj Austrija je ukinula 12. studenoga ove godine, o čemu je također izvijestila Europsku komisiju.

Inače, Europska unija pomno prati tko i zašto uvodi granične kontrole u Europi bez granica. Graničnu kontrolu država članica EU-a u schengenskom prostoru može uvesti najviše na šest mjeseci. I to u slučaju ozbiljne sigurnosne prijetnje njenom javnom redu i unutarnjoj sigurnosti. Nakon pola godine Bruxellesu se mora podastrti novi, uvjerljiv dokaz o ozbiljnoj prijetnji za sigurnost zemlje. A Austrija ga očito ima.

Kako ističe Kronen Zeitung Austrija je u svom obrazloženju navela da produžetak graničnih kontrola traži zbog “velikog broja izbjeglica koji dnevno pristižu u Austriju, viznih režima u nekim državama Zapadnog Balkana – primjerice Srbiji u koju Indijci i Tunižani mogu ući bez vize, sekundarne migracije na temelju stanja na vanjskim granicama EU-a, te povećanih aktivnosti krijumčara ljudima, kao i organiziranih provalničkih bandi iz inozemstva”.   Dakle, za EU očito više nego dovoljno sigurnosnih prijetnji!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE