Slijede li nova poskupljenja 1. ožujka zbog pritiska dobavljača?

Hoće li uvođenje “bijele liste”, odnosno aplikacije “Kretanje cijena” s oko 350 artikala, čije cijene građani mogu usporediti svakih petnaest dana, pomoći u donošenju odluke o kupnji te o povjerenju prema trima trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni?, prenosi HRT

Lovrinčević: Aplikacija je prilagođena i mobilnim telefonima

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da je do sada stranicu posjetilo više od 25 tisuća jedinstvenih korisnika.

Dodao je da su u Ministarstvu gospodarstva zadovoljni korištenjem te stranice. Hoće li se još koji trgovački lanac pridružiti toj inicijativi, ne zna.

– Sigurno je da ćemo mi popisati cijene u ostalih sedam lanaca koji se za sada nisu pridružili. Naravno, ako se oni nama jave, razmotrit ćemo njihov zahtjev, poručio je Lovrinčević.

Aplikacija je prilagođena i mobilnim telefonima, a ne samo mrežnim stranicama.

Mnogi dobavljači najavljuju povećanje cijena, i to uskoro. Lovrinčević je istaknuo da dobavljači ne popuštaju te najavljuju podizanje cijena.

– Nije vrijeme da se opustimo, nego da spriječimo neopravdano dizanje cijena, rekao je.

Katavić: Ako strani dobavljači podignu cijene, mi smo nemoćni

Predsjednik Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić naglasio je da su dobavljači najavili podizanje cijene, ali očekuje odgovor ministarstva.

– Ali ako dođe do dizanja cijena stranih dobavljača, mi smo tu nemoćni. Nama je opcija ili nemati tu robu ili podići cijene, dodao je.

U njegovoj trgovini najviše je zabilježen rast cijene jednog proizvoda, paprike babure. Taj je artikl poskupio u odnosu na prosinac prošle godine čak 51,69 posto.

Katavić je rekao da se radi o artiklu koji nije sezonski, a drugi je razlog to što je “KTC svoje dobavljače dugo držao na nižim cijenama, i oni su podignuli cijene”.

Bujas: Država je trebala kroz civilni sektor kontrolirati prijelazno razdoblje

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika rekao je da poduzetnici plaćaju struju tri puta skuplje od građanstva, i tako već trideset i nešto godina.

– Mi trideset godina plaćamo već dodatne poreze. Država je participirala nešto više kod manjih tvrtki, a nešto manje kod velikih tvrtki, poručio je.

Rekao je da su poduzetnici bili protiv objavljivanja tzv. bijelih ili crnih lista.

– Jer je država trebala kroz civilni sektor kontrolirati ovo prijelazno razdoblje, istaknuo je.

Ta je aplikacija skupljanje jeftinih političkih bodova.

– Nitko nema tražiti da mu netko dostavlja svakih petnaest dana cijene, poručio je.

Bujas je naglasio kako se time neće zaustaviti inflacija. Dodao je da je država trebala napraviti određene reforme.

Poskupljenja od 1. ožujka? 

Vladine mjere, vrijede do 31. ožujka, no dobavljači vrše pritisak glede poskupljenja proizvoda. Katavić je rekao da “pritisak za poskupljenja ide prema 1. ožujku”. Istaknuo je kako ne vjeruje da će biti nestašice pojedinih artikala.

Lovrinčević je izjavio da treba raditi na tome da se snize cijene jer hrvatski građani ne mogu plaćati takva poskupljenja.

Bujas je naglasio kako država treba smanjiti poreze, PDV i ostalo.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE