Sindikat umirovljenika piše ministru Mariću obustavite ovrhe HZMO umirovljenicima!

Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić

Pismom ministarstvu financija obratio se Sindikat umirovljenika Hrvatske u kojemu stoji: – U ime brojnih umirovljenika koji se svakodnevno obraćaju Sindikatu umirovljenika Hrvatske u ovom teškom razdoblju pandemije, očekujemo od Vašeg ministarstva da uvede i odgovarajuće mjere glede provedbe ovrha na mirovinama umirovljenika, a kojima sredstva usteže Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).
Pozdravljamo izmjenu i dopunu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja je donesena po hitnom postupku, no napominjemo da je potrebno hitno izmijeniti Ovršni zakon jer su postojećim rješenjem u potpunosti izostavljeni umirovljenici, kojima HZMO usteže sredstva iz mirovina, što je u konačnici diskriminatorno postupanje.
Umirovljenici i starije osobe u Republici Hrvatskoj u više od polovice slučajeva žive ispod razine siromaštva (=2.485 kuna) i njihova mala primanja i mirovine su još dodatno opterećene ovrhom.
Ovim putem apeliramo da se što hitnije izvrše izmjene Ovršnog zakona kako bi se i umirovljenicima obustavila provedba ovrhe na mirovinama na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja odlukom Vlade za još tri mjeseca, odnosno kako će biti propisano za druge ovršenike fizičke osobe, poručila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

 

Ostavi komentar