SHVATILI DUBINU SITUACIJE: Vlada se odriče plaća za ožujak u korist porušenog Zagreba

Andrej Plenkoivć
Premijer Andrej Plenković

Premijer Plenković na današnjoj konrenciji za novinare istaknuo je:- danas se nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. godine, te da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku, ali i sačuvanje svakog radnog mjesta zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera, prenosi Jutranji list.

– Najvažnije je da sačuvamo gospodarsku aktivnost – istaknuo je je Plenković, dodajući kako je sada pred nama bitka za sačuvanje radnih mjesta, te da će Vlada svoje mjere prilagođavati situaciji.
Premijer je kazao da su danas otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, te jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava.  Donacijama će se pridružitit i ministri. Našu plaću za ožujak donirat ćemo na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Dodoa je ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani.

Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu – beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetnicima s poteškoćama. -To znači, nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rekao je.
Financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom. Ta je mjera za prva tri mjeseca, po potrebi još tri mjeseca. Ne znači da je to kraj, poručio je premijer. Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti – financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom.

Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stop. Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom nego prije.

 

Ostavi komentar