SEIZMOLOŠKA SLUŽBA HR: Nijedan potres ne može se prognozirati, ne nasjedajte lažnim informacijama što slijedi

Potres u Zagrebu, foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Grad Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku kao što smo već javili ove nedjelje ujutro u 6:24 probudio je iz sna snažan potres. Zbog jačine od 5.5 po Richteru potres je uzrokovao velike štete posebice u starijem užem centru grada Zagreba, a nažalost ima i ozlijeđenih, od toga jedna tinejdžerica jako teško i liječnici se bore za život.

S obzirom na puno deinformacija koje se pojavljuju na društvenim mrežama o vremenu novih potresa, Seizmološka služba HR dala je i službenu obavijest što se događa, a svi njihovi stručnjaci napominju da se potres ne može prognozirati, tako da je svaka takva informacija lažna o tome da u neko vrijeme slijedi neki potres lažna. Tlo će sigurno podrhatavati još neko vrijeme, ali uglavnom uz slabije magnitue, međutim, ne mogu se isključiti i jači, stoga građani trebaju biti na oprezu.

Svi koji žive u (jako) oštećenim zgradama, do procjene građevinskih stručnjaka, ne mogu se vratiti u svoje stanove i kuće, dok se ne utvrdi da su sigurne za stanovanje.

Seizmološka služba HR dala je i službeno obavijest:

– Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba.

Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao znatne štete.

U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je jako jako mala (ne nasjedajte na glasine o jačem potresu koji slijedi I NE ŠIRITE GLASINE), objavila je putem Twitera Seizmološka služba HR.

Ostavi komentar