SAMOIZOLACIJA: Najavljena mogućnost kontrole policije, ukoliko je kršite možete i u zatvor na 3 godine

U petka je sanitarni inspektor Miroslav Vrbanec izdao desetke rješenja za samoizoalaciju na GP Petišovci/M. Središće

U Hrvatskoj je do petka zabilježeno 31 oboljela osoba sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 8 oboljelih osoba u Primorsko goranskoj, 10 u Gradu Zagrebu, 4 u Varaždinskoj, 6 u Istarskoj, 1 u Sisačko –moslavačkoj, 2 u Zagrebačkoj županiji. Od ukupno 31 oboljelih 21 građana se zarazilo u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija), a ostalih 10 su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti.

U Međimurje za sada nema zaraženih osoba koronavirusom, nekoliko je testirano zbog sumnji da su zaražene, ali nalazi su bili negativni.

Kako nam je kazala epidemiolog dr. Višnja Smilović u četvrtak je bilo 50-ak osoba pod nadzorom, a zbog priljeva povratnika iz inozemstva kući tijekom petka ova brojka je zasigurno narasla protekla 24 sata. Većina gastarbajtera koja redovno iz Austrije dolazi kući za vikend morala je ostati u mjestu rada ili boravka u toj državi, jer bi inače dolasku u Hrvatsku morali 14 dana u samoizolaciju.

Većina onih koji su u samoizolaciji odgovorno i savjesno pridržava mjera sprječavanja širenja zaraze. Na taj način štite vlastito i zdravlje bližnjih.

Ipak, neki ne slijede te važne mjere riskirajući širenje zaraze na druge, zdrave, osobe, kao što je slučaj muškarca koji se u četvrtak, unatoč toga što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Osim prekršajne kazne koja je od 3 do 8000 kuna nakon što sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, moguće su i druge prekršajne kazne za fizičke i pravne osobe, ali također postoji mogućnost i kaznenih prijava.

Prema članku 180. Kaznenog zakona RH, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, predviđena je kazna zatvora od tri godine za osobe koje se, ne pridržavajući mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću. Čak i oni koji nikoga ne zaraze, a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobit će kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako posjeduju podatke o svima koji su u samoizolaciji te kako će ih proslijediti MUP-a kako bi i policija mogla izaći u kontrolu. Prema dostupnim informacijama u Hrvatskoj postoje efikasne tehničke mogućnosti kontrole pridržavanja mjera samoizolacije za one kojima su određene. Primjerice, kontrole kretanja osoba lokacijom mobilnih telefona, piše 24 sata.

Ostavi komentar