Sada je i službeno: Matija Posavec nositelj liste HNS-a na EU izborima!

Matija Posavec
Rasplet idućeg tjedna?

Nakon brojnih špekulacija kojima su se posljednjih tjedana bavili nacionalni mediji o kandidatima za europski parlament, jedna od takvih bila je i kandidatura međimurskog župana Matije Posavca kao jednog od nositelja liste. Tako se međimurskog župana stavljalo u kontekst koalicije s Reformistima, pa i s HSLS-om i SDSS-om, odnosno kalkuliralo se da će biti na listi većih stranaka poput SDP-a ili HDZ-a. Međutim danas je donijeta odluka da HNS samostalno izlazi na EU izbore, a nositelj liste bit će Matija Posavec.

Međimurski župan u medijskim istupima, proteklih mjeseci nije krio ambiciju da želi biti kandidat za Europski parlament, o čemu su Međimurske novine u više navrata pisale.

Kako ekskluzivno doznajemo, Posavec je prelomio, a sada je i službeno poznato da će upravo on biti čelni čovjek samostalne HNS liste, bez koalicijskih partnera.

Odluka koja je vrlo rizična, jer u srazu s ostalim listama neće biti nimalo jednostavno osvojiti barem jedan mandat. Naime, izbori za Europski parlament, drugačije su koncipirani od ostalih izbora, zbog toga što je Hrvatska jedna izborna jedinica, pa za mandat zastupnika, potrebno je 10% što bi na izlaznosti birača koja se predviđa da bi mogla biti tek oko 25% značilo oko 55.000 glasova.

Stoga se stječe dojam kako aktualni međimurski župan ove izbore želi prvenstveno iskoristiti kao ocjenu vlastite političke vrijednosti kako na domaćem terenu, ali i u cijeloj zemlji.

– Želim da se da se kroz nacionalnu kampanju određene poruke, projekti, rezultati, ali i problemi Međimurja i sjevera Hrvatske pokušaju nametnuti i na nacionalnoj razini, ističe međimurski župan kao vrlo važan zašto ipak ide na ove izbore.

Kako doznajemo Posavec će također sam birati listu. Na njoj ne bi trebalo biti nikoga aktivnog u nacionalnoj politici, nikoga iz vrha i vodstva stranke, nitko od dužnosnika Vlade, već pretežno mlade osobe dokazane u svojim sredinama, uz nekoliko načelnika ili dogradonačelnika iz svih dijelova Hrvatske. Uglavnom, lista s potpuno novim imenima iz redova HNS-a, ojačana nestranačkim stručnjacima.

To su bili uvjeti koje je Posavec nametnuo vodstvu stranke, koje je ovaj petak poslijepodne Predsjedništvo HNS-a jednoglasno prihvatilo u Zagrebu. U subotu slijedi još rasprava na Središnjem odboru, ali to je formalnost te će nakon zasjedanja istoga Matija Posavec i službeno biti predstavljen kao nositelj liste na EU izborima koji se održavaju u svibnju.

Ostavi komentar