Sabor RH uvjerljivo podržao rekonstrukciju Vlade, ZA glasovala i županova zamjena Bernarda Topolko

Novi ministri i premijer Plenković Foto: Robert Anić/Pixsell

Premijer Andrej Plenković uspješno je rekonstruirao svoju Vladu. Sabor je u petak kasno poslijepodne bez većih problema izglasao sve promjene ministra. Potvrđeno je da HNS i dalje ostaje u Vladi i podržava ovu rekonstrukciju.

Iako se međimurski župan Matija Posavec ispričao prošlu nedjelju za koaliciju s HDZ-om i prizivao prijevremene izbore, njegova zamjena u Saboru RH međimurska HNS-ovka Bernarda Topolko podržala je također sve ove promjene, kao i svi drugih HNS-ovi zastupnici.

Kako piše Večernji.hr saborska oporba nije sudjelovala u glasovanju u kojem su se birali novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića. Glasovanje o Aladroviću bilo je odgođeno jer u 17 sati, kada je bilo zakazano glasovanje, još nije bila završena rasprava na matičnom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalni dijalog. Aladrović, koji na dužnost ministra dolazi s mjesta ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dobio je potporu 79 zastupnika, dok jedan bio protiv.

Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, odlučio je Hrvatski sabor. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će pak Gordan Grlić Radman. Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića.

Saborski zastupnici vladajuće koalicije pljeskom pozdravljaju uspješnu rekonstrukciju Vlade Andreja Plenkovića Foto: Robert Anić/Pixsell

Saborska većina povjerenje je iskazala i dvojici novih potpredsjednika Vlade – ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji će preuzeti koordinaciju za ljudska prava, te ministru financija Zdravku Mariću koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo. Odmah po izglasavanju, novi ministri i potpredsjednici Vlade položili su prisegu. Za Ivana Malenicu, koji je na dužnost ministra uprave stupio s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku, glasovalo je 82 zastupnika i 3 protiv.

Saborskoj zastupnici Vesni Bedeković povjerenje za dužnost ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskazalo je također 82 zastupnika i 2 protiv.

Nova ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, dobila je potporu 82 zastupnika, koliko je glasova dobio i Gordan Grlić Radman kao novi ministar vanjskih poslova koji na tu dužnost dolazi s mjesta veleposlanika u Njemačkoj.

Sabor je s 82 glasa za i 3 protiv potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, koji na tu dužnost stupa s mjesta voditelja Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dobio je povjerenje također 82 zastupnika za preuzimanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Povjerenje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te ministru financija Zdravku Mariću kao potpredsjednicima Vlade iskazao je 82 zastupnika. O Josipu Aladrović Sabor će glasovati nakon završetka rasprave na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koja još uvijek traje.

Od oporbe u sabornici glasovali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid) koji su bili protiv, donosi Večernji.hr.

 

Ostavi komentar