Vlada Republike Hrvatske je od 1. srpnja prošle godine uvela ograničenja za rad trgovina nedjeljom, a zabrana se odnosi i na pekarnice. Ovo je stvorilo izazove za mnoge pekarnice koje su se suočile s pitanjem kako održati poslovanje bez otpuštanja radnika ili čak zatvaranja.
Vlasnik pekarnice Arena na Turniću u Rijeci, Lulezim Qenaj, iskoristio je zakonske mogućnosti i osnovnoj djelatnosti pekarnice dodao i djelatnost fast food-a. Na taj način spasili su posao, zaštitili radnike, odnosno spasili sva radna mjesta, a građanima omogućili da mogu kupovati svježe pekarske proizvode nedjeljama i blagdanima, tijekom cijele godine, prenosi portal Novi list.
Vlasnik pekarnice, koji zapošljava petnaestak djelatnika, ističe kako bi morali otpustiti pola radne snage da to nisu učinili, te će sada, na sreću, svi oni moći zadržati svoje radno mjesto.
Njihova pekara je poznata po dosljednom radu od prvog dana. Prošle godine obilježili su 25. godišnjicu neprekidnog poslovanja, otvoreni su svakog dana u godini, uključujući nedjelje i praznike, od 0 do 24 sata.
Ponudili su zaposlenicima mogućnost da rade noćne smjene, nedjeljom i praznicima, i to uz dodatnu nadoknadu. No, također su poštovali izbor onih koji to ne žele ili ne mogu raditi u takvim uvjetima.
No, zbog novog Zakona o trgovini koji regulira neradnu nedjelju, znali su da moraju brzo nešto poduzeti. – Zbog toga smo se odlučili na registraciju dodatne djelatnosti – fast fooda. Posao registracije fast food-a započeli smo u jesen prošle godine, a dobivanje potrebne papirologije, obilazak inspekcije, dobivanje dozvole i svega potrebnog, posljednja kontrola i provjera jesu li zadovoljeni svi uvjeti, okončano je u studenom, tako da smo s novom djelatnošću započeli od početka prosinca prošle godine, govori Qenaj za Novi list.
Dodaje kako to u konačnici znači da od 1. siječnja ove godine, prvih šesnaest nedjelja, dakle do svibnja, Arena će raditi isključivo kao pekarnica, a od svibnja do kraja godine kao fast food.
– U to su uključena određena ograničenja pa, primjerice, kada smo otvoreni kao fast food, ne smijemo prodavati velike kruhove, odnosno smijemo prodavati kruh težine do 250 grama. Također, smijemo prodavati i sve ostalo što je do te gramaže, dakle sendviče, manje pizze, mini kruhove, sve vrste peciva, kao i ostali asortiman proizvoda koji imamo u ponudi – sokove, mlijeko, jogurte. Moram priznati da nismo lako došli do registracije fast food-a, trebaju za to posebni uvjeti, veća kvadratura, puno papirologije, ističe vlasnik riječke pekarnice.
Pekarnica Arena na Turniću će i dalje raditi svih 365 dana u godini, od 0 do 24 sata.
Izvor: Novi List