Prva pošiljka Pfizer cjepiva u Hrvatsku stiže ovog mjeseca

cjepivo
Spasonosna doza cjepiva

Hrvatska nabavku cjepiva realizira preko Europske komisije, koja je od Pfizera naručila 300 tisuća doza Kompanija Pfizer spremna je poslati prve pošiljke cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatsku u samo nekoliko sati nakon što regulatorne agencije odobre njegovu upotrebu, kazala nam je danas Dervila Keane iz te farmaceutske tvrtke, piše večernji list.

Prije toga, njihov kandidat za cjepivo poznato pod nazivom BNT162b2 mora proći autorizaciju Europske agencije za lijekove (EMA) te nacionalnog tijela, Halmeda. Iz europskog regulatora nam pak kažu kako su upravo započeli s finalnom evaluacijom Pfizerova cjepiva, da očekuju da će posao završiti za dva do tri tjedana te da je apsolutno krajnji rok koji su si postavili za izdavanje mišljenja o uvjetnom odobrenju 29. prosinca.

Hrvatski plan za cijepljenje kao prioritetne skupine smatra zdravstvene djelatnike, korisnike domova za starije i nemoćne i djelatnike tih domova, kao i drugih ustanova za socijalnu skrb. Potom se ide na osobe starije od 80 godina, a posebnu skupinu čine vulnerabilne skupine.

Ostavi komentar