PROSVJED roditelja njegovatelja, među njima i obitelj Lehkec iz Pribislavca

Roditelji njegovatelji i njegovatelji prosvjeduju ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te još jednom pozvaju nadležne da konačno naprave odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa.

Među njima su danas i Elvis i Vlatka Lehlec iz Pribislavca, roditelje malene Luke. Na transparentu je poslana jasna poruka: “Moja kći ne može hodati, al neće ni klečati. Sutra to možeš biti i ti”.

S obzirom da Ministarstvo dosad nije ponudilo ni jedno rješenje za na njihove brojne probleme na koje ukazuju godinama, organizatori navode da su prisiljeni opet zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom izaći na ulicu u nadi da će potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja koja će njihovim obiteljima ‘koliko-toliko’ olakšati živote.

Njegovatelji navode da im je situacija neodrživa jer ih velika većina živi u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva zbog čega su egzistencijalno ugroženi oni i njihova djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno i cjelodnevno brinu i skrbe. Upozoravaju da su zbog izostanka sustavne podrške mnogi roditelji narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Roditelji njegovatelji i njegovatelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama trenutno “životare sa sramotnim iznosom od svega 2500 kuna s čime su primorani pokrivati osnovne životne potrebe i specifične potrebe osobe koju njeguju”., piše 24sata.hr.

 

 

Ostavi komentar