5.6 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Preminuo prof. dr. sc. Miroslav Žugaj jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike

Sa žalošću javljamo kako nas je 17. listopada 2021. godine napustio naš uvaženi profesor, kolega i prijatelj, a ujedno i jedan od utemeljitelja našeg Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, professor emeritus, objavili su na stranicama Fakulteta.

Rođen je 3. ožujka 1940. godine u Humljanima (Virovitičko-podravska županija). Gimnaziju je završio u Osijeku 1958. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, magistrirao na Fakultetu ekonomskih nauka u Zagrebu 1971. godine, a doktorirao 1974. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (tada dio Sveučilišta u Zagrebu).

Za docenta je izabran 1974. godine, za izvanrednog profesora 1978. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i 1980. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. U zvanje redovitog profesora biran je 1985. i 1990. godine. U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 1996., a potvrđen na Senatu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine. Biran je u polju ekonomskih znanosti, a od 1990. godine i u polju informacijskih znanosti. Umirovljen je 2010. godine, a 2011. godine izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Prof. dr. sc. Miroslav Žugaj u hrvatskoj je akademskoj zajednici poznat kao savjestan i predan profesor i stručnjak. U svojem radu u akademskoj zajednici ostavio je neizbrisiv trag kao naš dekan koju je dužnost obnašao u više mandata, kao profesor predan u radu sa studentima na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Mostaru, i Sarajevu, kao znanstvenik na mnogobrojnim projektima te kao autor mnogih udžbenika, recenzent brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova.

Profesor Žugaj samostalno je kao autor i u suautorstvu objavio 28 knjiga i udžbenika, 4 skripte, 2 monografije te više od 400 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima. Radovi prof. dr. sc. Miroslava Žugaja indeksirani su i citirani u međunarodnim bibliografskim bazama podataka te dokazuju iznimni znanstveni i stručni opus u većem broju znanstvenih polja u području društvenih znanosti (ekonomija, menadžment, organizacija, informacijske znanosti), poljoprivrednih znanosti te teorije znanosti – općenito. Po širini znanstvenog interesa u područjima društvenih znanosti prof. dr. sc. Miroslav Žugaj izdvaja se od svih ostalih kolega profesora na širem znanstvenom području u našoj zemlji.

Tijekom svog dugogodišnjeg rada profesor Žugaj je sudjelovao u otvaranju, ustrojstvu i organizaciji novih laboratorija, mentorirao je magistarske radove i doktorske disertacije, kao i završne i diplomske radove, a njegov značajan doprinos je i u osnivanju, organizaciji i provedbi novih studija, kao i stručnom vodstvu mnogih projekata.

Profesor Žugaj dobitnik je Medalje grada Varaždina za doprinos stvaranju slobode i suvremene Republike Hrvatske (1992.) te je odlikovan Spomenicom domovinskog rata (1996.), Spomenicom domovinske zahvalnosti (1997.) i Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (1998.).

Neizmjerno smo zahvalni profesoru Žugaju i za njegovo nesebično i značajno zalaganje u raspravama o važnosti i potrebi opstanka Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu čime je dao velik doprinos razvoju znanosti, grada Varaždina te društva u cjelini.

Profesor Žugaj ostaje nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni dekan, profesor, znanstvenik, stručnjak i kolega.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE