10 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Preminuo je poznati književnik Ivica Jembrih

Jučer, 1. prosinca, u 84. godini života preminuo je Ivica Jembrih, književnik, kolumnist, pisac i pjesnik.

Pogreb će biti u subotu 3. prosinca u 12:15 na groblju u Varaždinu. Sveta misa zadušnica služit će se u Kapucinskoj crvi.

Ivica Jembrih Cobovički rođen je u Gregurovcu Veterničkom, općina Mihovljan (Hrvatsko zagorje).

U Zagrebu je pohađao Višu grafičku školu 1972. godine. Kao grafičar i grafički urednik (Gutenbergova gaiaksija) bio je zaposlen u Zagrebu, Varaždinu, Ivancu i u čakovečkom TIZ Zrinski.

Živio je i djelovao u Čakovcu preko 40 godina. Bio je predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika u Čakovcu te dugogodišnji član književnog društva i kruga Reči rieč.

Prvim stihovima javio se kao osnovnoškolac na stranicama Zidnih novina u Zlataru 1954. godine. Piše na književnom standardnom jeziku i na kajkavskom-izričaju.U Društvo hrvatskih književnika primljen je 1983.

Pjesnik je, pripovjedač, putopisac, recenzent, kolumnist, prepjevatelj ruskih, njemačkih, francuskih i latinskih pjesnika na kajkavski izričaj materinjeg jezika. Bio je predsjednik žirija i jedan od začetnika prvog natječajnog recitala “Srebrna cesta 1976”. Jedan je od pokretača časopisa “Kaj”.

Začetnik je pjesničko-ekološkog recitala “Ivanščica diše za cieli sviet” 1995. godine i književne tribine “Tragovima A. G. Matoša 2005.” u Zlataru i Zagrebu. Laureat je “Srebrne ceste” u Varaždinu za rukopisne zbirke (Oči psajene vu  zutra, I. nagrada 1977.; Žerafke i vihri, 1979.) i natječaja RSIZ-a za kulturu u Zagrebu za kajkavske zbirke (Lamentacije svetiešnoga moždana; Koreni nosećega zernja), te raznih pjesničkih smotri (npr. za najbolji kajkavski opus na recitalu “Dragutin Domjanić” u Zelini 1973.).

Dobitnik je književne nagradeDHK-a “Fran Galović” 2003. te “Pasionska baština” 2004. Doitnik je književne nagrade “Katarina Patačić” 2004. za knjigu kajkavske pjesničke proze Pot vu narkozu.

Izvor: Društvo hrvatskih književnika

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE