Premijer Plenković: Što dalje od zgrada!

Andrej Plenkoivć
Premijer Andrej Plenković

– Borimo se protiv dvije kontradiktorne krize, jedna preporuča izlazak iz kuća a druga ostanimo doma, poručio je premijer Andrej Plenković nakon drugog današnjeg izvanrednog sastanka državnog vrha u Zagrebu.

Kako je dalje rekao, za sve građane kojima je potres porušio i oštetio obiteljski dom, uveden je besplatni telefon 0800-8805 na koji se mogu javiti kako bi im se osigurao smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje koji ima 1800 mjesta.

– Budući da se još uvijek ne može vidjeti sav razmjer šteta a i najavljen je jači vjetar, molim građane da se kreću što dalje od zgrada i drže sigurnosni razmak, naglasio je premijer dalje.

 – Jutrošnji potres bio je magnitude 5,5 po Richteru nakon kojeg su uslijedila još dva jača a potom i 30-tak slabijih. Potresa može biti još nekoliko dana do nekoliko mjeseci rekla je tom prilikom, voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić te građane podsjetila na osnovna pravila ponašanja (stati ispod štoka, što dalje od prozora, ne paničariti i imati mirnu glavu) u takvim situacijama.

Davor Božinović pak je naglasio kako je na terenu 2500 ljudi od vojske, crvenog križa, civilne zaštite do građevinaca i drugih stručnjaka koji rade u vrlo složenim uvjetima nevidljive i nepredvidljive sile.

– Mogu reći kako u bolnicama nema većih oštećenja te da većina njih radi u zadovoljavajućim uvjetima, izvijestio je ministar Vili Beroš. Doduše, građevinci i statičari još uvijek rade svoj posao. Bolesnici se polako vraćaju i jedina je sada briga teško ozlijeđeno dijete koje je još uvijek u kritičnom stanju.

Što se pak zaraze tiče, u Hrvatskoj je trenutno zabilježeno 254 oboljele osobe.

Ostavi komentar