Predstavljen varaždinski katalog „Kuće za odmor s pričom”

varaždin kuće za odmor

U dvorani bivšeg kina Urania, zagrebačkoj publici i medijima predstavljen je jedinstveni katalog nositelja standarda „Kuće za odmor s pričom“. Katalog su predstavili župan Radimir Čačić, predsjedavajuća županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor TZ Miran Bojanić Morandini, koji su tom prilikom naglasili da je cilj kataloga upoznati domaće i strane turiste sa svime što Varaždinska županija nudi.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević naglasila je da se radi o novom vidu promocije županijskog turističkog projekta „Kuće za odmor s pričom” i da će svi koji uzmu ovaj katalog u ruke sigurno htjeti će doći u Varaždinsku županiju, dodajući da se radi o posebno lijepo uređenim autohtonim objektima koji pobuđuju veliki interes kod turista, posebno stranih.

Župan Čačić je posebno istaknuo kako je projekt financiran skoro u potpunosti bez pomoći Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, što zasigurno nije u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja turizma u kojoj je poseban naglasak stavljen na jača ulaganja u kontinentalni turizam. Uputio je kritiku predmetnim institucijama, naglašavajući kako je bez njihovog aktivnijeg sudjelovanja u sufinanciranju upravo ovakvih projekata razvoj kvalitetne turističke ponude na kontinentu ozbiljno ugrožen.

Direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je istaknuo da je u projektu „Kuće za odmor s pričom“ želja županijske turističke zajednice na jednom mjestu okupiti, pomoći i podržati s jedne strane privatne iznajmljivače, vlasnike tih objekata koji su većinom u ruralnom dijelu Varaždinske županije, a s druge strane čuti i dobiti povratne informacije od turista i to sve skupa prilagoditi i dati širi kontekst upravljanja destinacijom.

Nakon dva kruga strogog certificiranja, kroz nekoliko segmenata kroz koje su morali proći, od 60-ak kuća za odmor u Varaždinskoj županiji u ovom su projektu, završno s 2019. godinom, 34 objekta sa 151 krevetom. S velikim zadovoljstvom možemo predstaviti po prvi put trojezični katalog Kuće za odmor s pričom koji osim brojnih informacija o samim objektima sadrži servisne informacije o Varaždinskoj županiji, o zanimljivostima, događanjima i svemu onome što bi trebalo posjetiti i doživjeti – rekao je Morandini te dodao da se u TZ nadaju da će se ovaj projekt razvijati i prijeći ne samo županijske, već i granice Hrvatske.

Trend koji nam se pokazuje u posljednje dvije-tri godine i doživljava eksponencijalni rast su upravo ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske koji su dosad bili potpuno skriveni od javnosti i novi su trend u zapadnoj Europi. Čak 90 posto turista koji dolaze u ove kuće su Nijemci, Danci, Skandinavci i ono što je možda najzanimljivije za same iznajmljivače kuća je da je njihov prosjek boravka minimalno sedam noći, većina ih je i 10 dana ili dva tjedna. Gotovo svi se vraćaju ili pak od usta do usta prenašaju tu priču, stoga se nadam da će se ova priča nametnuti na ovom vrlo zahtjevnom tržištu – zaključio je Morandini.

       

Ostavi komentar