Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o novom pravosudnom skandalu: Imamo ozbiljan problem!

Kolinda Grabar Kitarović
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović Foto: Pixsell

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na slučaja Darka Kovačevića Daruvarca, kojeg je sud u petak pustio na slobodu nakon istražnog zatvora u kojem je bio posljednjih šest mjesec jer je brutalno pretukao 18-godišnjakinju.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke” objavila je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na svojem Facebook profilu ove nedjelje poslijepodne.

Predsjedničina izjava je oštra kritika pravosuđa povodom “slučaja Daruvarac”, a da zvoni za uzbunu nakon jučerašnjeg prosvjeda, kada je u pitanju neefikasnost hrvatskih zakona, odnosno njihovo provođenje u mnogim slučajevima svjedoči i dolazak ministra Bošnjakovića u Zadar.

– Došao sam vidjeti činjenice i kakav je slijed događaja bio u ovom slučaju. Nisam došao da bi ja utjecao na bilo čiju odluku jer neovisnost pravosuđa je jedna od temelja funkcioniranja pravne države. Moram znati činjenice jer ćemo iduće godine mjenati odredbe zakona o kaznenom postupku, da taj naš pravni okvir unaprijedimo da nam se u budućnosti ovakve stvari ne dogode. Da se okrivljenik, a znamo o kakvom se kaznenom djelu radi, nakon šest mjeseci pusti na slobodu definitivno nije dobro – kazao je Bošnjaković i dodao: – Mene je ovdje zanimalo zašto predmet u šest mjeseci nije mogao biti završen. Da nije došlo do bolesti suca i da nije došlo do toliko zahtjeva za izuzećem to bi se riješilo. Zanimao me vremenski slijed, kada su se koje radnje poduzimale i šta je tu bilo, donosi 24 sata.

Ostavi komentar