Poznati čakovečki snimatelj pokvarenom Cessnom sletio na autocestu

teo goričanec
Foto: dnevnik.hr

Nesvakidašnji prizor s autoceste Zagreb-Rijeka. Pilot zrakoplova tipa Cessna zbog tehničkih poteškoća bio je prisiljen sletjeti na autocestu. U tom trenutku s njim je bila polaznica pilotske škole, letjeli su prema Rijeci, donosi dnevnik.hr

Na svu sreću, promet na dijelu autoceste kod Ravne Gore u tom trenutku nije bio gust. Zahvaljujući iskustvu i smirenosti pilota koji ima oko 1000 sati naleta nitko nije ozlijeđen. Na teren su izašli vatrogasci, policija i istražitelji.

Zbog nesreće, promet autocestom se odvijao jednim trakom uz zastoje. U ovim trenucima zrakoplov se rastavlja, nakon čega će ga odvesti na Lučko gdje će motor pregledati istražitelji.

– Ja sam samo želio jednu stvar, da je kolegica koja je na školovanju cijela, bez ozljeda. Razmišljao sam samo o tome da nekoga ne ozlijedim na autocesti, da nemam nekog na duši kasnije i da nam se avion prilikom dodira i slijetanja ne zapali, odgovorio je pilot Teodor Goričanec, poznati Čakovčanec, na pitanje o tome što mu je u trenucima slijetanja prolazilo kroz glavu.

– Nikome nije ništa, priseban je i pilot, ali i vozači koje je nadlijetao. Na vrijeme su to uočili i svaka im čast, rekao je Miroslav Pleše iz Kupjaka.

– Procedura je da se avion što prije makne s autoceste da se promet može normalno odvijati, bit će rastavljen i prebacit će se u Zagreb na jednu lokaciju gdje će se vršiti tehničko vještačenje, odnosno tehnička analiza ispravnosti, rekao je Dejan Ćurek, istražitelj zrakoplovnih nesreća.

Pilot je opisao kako se sve odvijalo

– Letjeli smo s aerodroma Lučko prema Rijeci. U 55. minuti leta motor je počeo gubiti snagu. Pokušavali smo se održavati na toj visni, ali nismo uspjeli. Morali smo tražiti prinudni teren za slijetanje. Imao sam dvije opcije – teren koji mi je nepoznat, ali se činio ravan ili autocestu. Odlučio sam se ipak za autocestu što je bilo teško jer je danas gust promet. Pokušavao sam mirno i staloženo naći neku rupu između vozila koji su se kretali autocestom. Morao sam se teškom mukom dovući i sletjeti prije velikog semafora. S druge strane je bio dalekovod, pa bi takvo slijetanje imalo svoje posljedice.

Napominje da se redovito u školovanju rade vježbe otkazivanja motora.

– U tim vježbama uvježbavamo ovakve situacije. Ovim aviončićem letimo brzinom od otprilike 150 km/h. Prilikom dodira za slijetanje smo ispod 100 km/h, kazao je Goričanec.

Dodaje da ga ni u jednom trenutku nije uhvatila panika. Stres se javio tek pola sata nakon događaja, ali sam ga mirno prebrodio, kaže pilot.

Ostavi komentar