Povijesni kalendar: saborski ‘vritnjak’, hrvatski zastupnik nogom u stražnjicu udario bana

saborski vritnjak
Lijevo dolje Eugen Kumićić, dolje u sredini David Starčević, desno ban Khuen Héderváry, lijevo gore Razglednica „Josipu Gržaniću neustrašivom branitelju naših prava 19. ožujka 1886.“ (objavljeno u Novosti br. 106., 1927.), Foto lijevo gore: Autor Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26333882

Na današnji se dan dogodio jedan od najpoznatijih ‘vritnjaka’, tj. udaraca nogom u stražnjicu, i to upravo u saboru!

Naime, 5. listopada 1885. godine za vrijeme velike rasprave u sabornici, pravaški zastupnik Josip Gržanić, nogom u stražnjicu udario je tadašnjeg omraženog bana Khuena Héderváryja.

U ljeto 1885. ban Khuen Héderváry dao je tajno, po noći otpraviti mnoštvo srednjovjekovnih i novovjekovnih spisa iz zemaljskog arhiva u Budimpeštu. Radilo se o vrlo vrijednim hrvatskim arhivalijama, tzv. “Komorni spisi”.

Iako su ti spisi bili odneseni iz Hrvatske još u 18. stoljeću, ban Jelačić ih je vratio nakon pobjede nad Mađarskom. Riječ je o arhivskim spisima koji se odnose na povijest hrvatskog naroda.

Ubrzo dolazi do velikog političkog skandala i dramatične rasprave tijekom jesenjeg zasjedanja sabora, u kojoj je dr. Grga Tuškan dao prijedlog da se ban Khuen Héderváry stavi pod optužbu zbog krađe arhivskih spisa.

Ban Khuen Héderváry dao je izjavu kako su ti spisi 35 godina bili u hrvatskom posjedu.

– Ali da je to to bio pošten posjed Hrvatske, o tome bih ja podvojio, još je dodao ban.

Nakon njegove izjave nastala je užasna buka i komešanje kod opozicije pri čemu su nasrtali prema vladinim klupama.

Ban Khuen Héderváry pokušao je pobjeći, no narodni zastupnik David Starčević ga je uhvatio, dok ga je drugi zastupnik, Josip Gržanić, udario nogom u stražnjicu.

– Narode! Tat je van izbačen! Ti si dobio zadovoljštinu, dodao je zastupnik Eugen Kumičić.

Simbolično, Josip Gržanić je od svojih političkih istomišljenika dobio malu čizmu na dar.

No, ovaj događaj nije prošao bez posljedica. Zastupnici David Starčević, Eugen Kumičić i Josip Gržanić su odmah bili pritvoreni.

Grgi Tuškanu je nakon toga oduzeta doktorska titula, kao i Davidu Starčeviću te su osuđeni na 3 godine tamnice. Poslije su im kazne smanjene na 6 mjeseci zatvora, dok je Eugen Kumičić oslobođen.

Iako su Khuenove pristaše htjele prikazati kako bana nitko nije udario, ipak nisu uspjeli.

Komorni spisi vraćeni su u Hrvatsku tek 1960. godine.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar