Povijesni kalendar: raketiranje Banskih dvora, pokušaj uništenja političkog vodstva Hrvatske

raketiranje banskih dvora
Fotografija Hrvoja Kneza s prikazom uzdizanja dima nakon eksplozije u Banskim dvorima 7. listopada 1991. godine (izloženo u Muzeju grada Zagreba; vide se primjerci uništenoga namještaja iz zgrade), Foto: Autor Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6209185

Na današnji dan 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske u kojem je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Još 25. lipnja iste godine Hrvatska i Slovenija su proglasile svoju neovisnost od Jugoslavije. Slijedeći preporuku međunarodne zajednice, njihove su deklaracije privremeno odgođene do 8. listopada. Početkom listopada jača agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba koja je zahvatila gotovo cijelu Hrvatsku, a posebno Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić i Dubrovnik.

U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Naime, Europska zajednica je vjerovala kako se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem te je od Hrvatske tražila odgodu svoje odluke o neovisnosti.

Oko 15 sati, 7. listopada 1991. oglasile su se sirene civilne zaštite u Zagrebu, a eksplozija je odjeknula Banskim dvorima. Jugoslavenski borbeni avioni MiG-29, tada najsuvremeniji zrakoplovi koje je imala JNA, napali su zgradu ispalivši 6 raketa. Jedna raketa izravno je pogodila palaču, dok su druge pale na susjedne zgrade.

U trenutku napada hrvatski predsjednik Tuđman pregovarao je s legalnim predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem. Plan je najvjerojatnije bio da se jednim udarcem obezglavi i Hrvatska i Jugoslavija, pri čemu bi bilo proglašeno izvanredno stanje te bi vojska izašla na ulice.

Počinjena je znatna materijalna šteta, nekoliko je ljudi ranjeno, a jedna osoba je poginula. Očigledno je bila riječ o atentatu jer je napad vođenim raketama bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. Tuđman, Mesić i Marković su preživjeli iako su bili glavne mete napada.

Dan nakon pokušaja ubojstva Hrvatski sabor je proglasio neovisnost države i taj se dan dugo godina obilježavao kao praznik Dana neovisnosti.

raketiranje banskih dvora
Spomen-ploča postavljena na zgradi Vlade Republike Hrvatske u povodu 20. obljetnice napada, Foto: Autor Ex13 – Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16938919

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar