Povijesni kalendar: preminuo autor crtića Profesor Baltazar

Baltazar
Foto: Kino Metropolis MSU u Zagrebu

‘Profesor Baltazar’, hrvatska animirana humoristična serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu, danas ima status kultnog crtića.

Crtić koji je u ozračju igre, radosti, zabave i mašte bez bilokakvog oblika nasilja, nikada ne gubi na uzbudljivosti te ne pretjeruje, omiljen je svim generacijama, onim mlađima i starijima.

Seriju čini ukupno 59 epizoda u trajanju od 5 do 10 minuta, a do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.

Otac simpatičnog znanstvenika koji uz pomoć svoje mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar-gradu, je Zlatko Grgić, hrvatski autor crtanih filmova i karikatura, koji je preminuo na današnji dan 1988. godine.

Grgić je apsolvirao pravo, bio crtač i animator u Duga-filmu, nakon čega u Studiju crtanog filma Zagreb filma. Uskoro počinje raditi vlastite autorske filmove s drugom generacijom autora Zagrebačke škole crtanog filma, a stil mu karakterizira dinamična animacija, razbrušen crtež i sklonost prema geg-strukturi.

Samostalno je režirao kratke animirane filmove ‘Muzikalno prase’, ‘Izumitelj cipela’, ‘Veliki i mali’. Polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća seli se u Kanadu gdje je, zajedno s B. Godfreyjem, izradio film ‘Lutka snova’ koji je nominiran za Oscara.

Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada, a vjerojatno je najdojmljiviji crtić ‘Profesor Baltazar’ koji je imao ukupno 4 sezone.

Crtić je prikazivan i u inozemstvu, uključujući: Ujedinjeno Kraljevstvo, Zapadna Njemačka, Danska, Finska, Francuska, Izrael, Italija, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Rumunjska, Švedska, Španjolska, Iran, Grčka, Kanada i Zimbabve.

Kasnijih godina crtić i njegove preinake su prikazivanje u SAD-u, Australiji, Kini i ostatku Azije.

Baltazar

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar