Potvrđen i deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

maska za lice31
Ministar zdravastva Vili Beroš potpisao odluku o proglašenju opasnosti

DESET je zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je u 16 sati ministar zdravstva Vili Beroš, donosi index.hr

Deseti je zaraženi vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. Iako nije bio u kontaktu s bolesnim ljudima u Italiji, ali je preventivno bio u samoizolaciji ipak je razvio bolest.

Beroš je dodao kako su svi oboljeli u dobrom stanju te da za sada nema kliničkih pokazatelja da će biti još novih pozitivnih.

 – U tijeku je 266 testiranja. Za njih devet još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih, rekao je Beroš.

Ponovio je kako su kod svih simptomi bolesti blagi. Klinička slika bolesnika je mirna i njihovi se kontakti na vrijeme detektiraju.

 – U Hrvatskoj nije zabilježena eksplozija broja oboljelih i nema ugroze. Držimo situaciju pod kontrolom i tako ćemo i dalje raditi, rekao je ministar.

 – Svi kontakti tog desetog zaraženog će biti stavljeni pod nadzor, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

 – Ostalih devetero oboljelih od koronavirusa je dobro, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. Dodala je kako većina oboljelih nema simptome. Dvoje bolesnika u Rijeci i dalje imaju temperaturu, pod povećanim su nadzorom, a svi ostali su s blagim oblikom bolesti. 

Testira se još 29 uzoraka

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je ocijenio kako migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu.

Ministar turizma Gari Cappelli je danas izjavio kako situacija s koronavirusom i novom izbjegličkom krizom sigurno može utjecati na hrvatski turizam.

 -Ta dva slučaja – koronavirus i izbjeglička kriza – sigurno mogu utjecati na turizam sutra, preksutra, ali dobro je to što se u Hrvatskoj sve oko korone od početka dobro kontrolira, čime smo se dokazali i drugim zemljama Europe da preuzimaju naš način kriznog vođenja u toj situaciji, kazao je Cappelli.

Ostavi komentar