13.9 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Poslovanje u vrijeme korone – slijedi li nam ratna ekonomija ili nova prilika?

Na licima poduzetnica i poduzetnika jedna je znatno veća briga o učinku korone na hrvatsko gospodarstvo.

Tim povodom se oglasila Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra, čija razmišljanja iznijeta u priopćenju za javnost donosimo u nastavku:

– Očekujemo od države intervenciju većeg obujma, u prvom redu u obustavi naplate svih fiskalnih davanja, ali i zamrzavanje cijena kako ne bi nekontrolirano rasle. Potrebna nam je državna intervencija u regulaciju tržišta na način da se smiri rastuća panika među poduzetnicama i poduzetnicima, dio kojih je već počeo pred zaustavljanjem poslovnih aktivnosti očajavati. Hrvatska narodna banka treba držati tečaj kune pod nadzorom jer je euro već “počeo divljati” što nas sve može gurnuti u inflaciju. No, ako se takav inflatorni scenarij nije dogodio za vrijeme rata, malo je vjerovati da će udar korone, za kojega svi optimistično predviđaju maksimalno trajanje do kraja svibnja, izazvati nešto suprotno – predviđa futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Digitalizacija poslovanja poduzetnica i poduzetnika sada će morati pokazati svoju jačinu, smatra direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

– U uvjetima kada će više – manje sve državne institucije svesti svoje operativne aktivnosti na minimum ili ih uopće neće biti, digitalizacija će dati odgovor na mnoge aktivnosti na realnom sektoru. Većina poduzetnica i poduzetnika digitalizirala je barem dio svojih poslovnih aktivnosti – plaćanja, izdavanje i ishođenje raznih potvrda, prijave – odjave zaposlenika, predaja različitih obrazaca i slično. No postavlja se pitanje koliko je država spremna i opremljena da svu silu aktivnosti sa šaltera prebaci na digitalizaciju – zapitala se Sanela Dropulić dodajući da nam dolaze, ekonomski gledano, teška vremena u kojima će trebati dobro reorganizirati poslovanje, svesti troškove na minimum, što će za mnoge značiti i otkaze djelatnicima, ali i poslovnih aktivnosti.

Također treba se ugledati na način kako se konsolidacija ekonomije napravila u nekim državama koje su koronu već “preboljele” poput Kine, te svakako kapitalističkog Japana ili Južne Koreje, gdje su slični problemi udarili svom žestinom prije mjesec i pol dana, ali i sada doveli do laganog i sigurnog oporavka.

– Tamošnji su sustavi zaposlenicima – bez obzira bili u privatnima i državnim rukama, koji su izolirani ili karantenirani, odsustvo s posla računali kao da su na bolovanju, koji nije bio na trošak poslodavaca nego države. Slobodni umjetnici, samozaposlene osobe, kao i osobe koje su radile na određeno vrijeme dobile su od države pomoć u vidu jednokratnih bespovratnih subvencija. U vremenu pred nama mnogi će  zaposlenici ostati bez posla, posebice u ugostiteljstvu i turizmu, pa će trebati zbrinuti taj višak radne snage na tržištu, te posebice povesti računa o osobama koje nemaju ušteđevine nego žive od prvog do prvog u mjesecu od plaća koje zarađuju – savjetuje Sanela Dropulić.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da su poduzetnici iznimno “žilavi” i prilagodljivi.

– Za primjer uzimam poduzetnice koje su se bavile šivanjem i prekrajanjem, te sada umjesto odjeće šiju zaštitne maske i odijela. Svaka kriza u svojoj osnovi grčke riječi krije značenje – prilika, dakle sada nam je odlično vrijeme za preslagivanje i propitivanje što i kako činimo, te što i kako činiti za budućnost – savjetuje  Sanela Dropulić.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE