27.2 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Podsjećamo: Sutra je prva subota u mjesecu, ali umjesto paljenja sirena za uzbunu, test poruke svima na mobitel

Svake prve subote u mjesecu točno u podne testirale su se sirene za uzbunu. U subotu, 3. lipnja sirene će šutjeti zbog testiranja novog sustava za rano upozoravanje i upravljenje krizama SRUUK.

Slanje testnih poruka započinje 3. lipnja 2023., bit će poslane svim korisnicima mobilnih uređaja na teritoriju RH. Nakon inicijalnog testiranja poruke će se slati samo u slučaju opasnosti te najmanje jednom godišnje radi provjere funkcionalnosti sustava.

Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš, kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE