1.7 C
Čakovec
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Plenković o uhićenjima u Hrvatskim šumama: ”Ovo je prvi put da je u mandatu ove Vlade uhićen netko na dužnosti”

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković komentirao je u nedjelju uhićenja u redovima HDZ-a i istupe predsjednika države Zorana Milanovića o datumu proslave Dana državnosti. Osvrnuo se i na prijedlog zakona o ukidanju rada nedjeljom.

Andrej Plenković komentirao je uhićenja Hrvatskim šumama u aferi vjetroelektrana u kojoj je uhićena državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro te još 10 drugih osoba.

“Ovo je prvi put u mandatu ove Vlade da je netko uhićen, a da je bio na nekoj dužnosti. Sve drugo su primjeri sukoba interesa, a to su bile indicije i sumnje. Osim jednog ministra koji je sad u procesu zbog nečega što se dogodilo puno prije nego što je postao ministar, nema niti jednog primjera koji bi imao veze s ovim”, rekao je Plenković.

Dodao je da je svaki trenutak dobar za borbu protiv korupcije, piše N1. ”DORH i policija su samostalna tijela i ako imaju saznanja da postoje kaznena djela, oni moraju postupati, to je ključ neovisnog djelovanja tijela. Uvijek je dobar trenutak za borbu protiv korupcije, nitko ne smije imati saznanja o takvim akcijama niti imati uplive u njih”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na istupe predsjednika Zorana Milanovića koji je u subotu bojkotirao svečanu proslavu Dana državnosti.

Na pitanje o Miroslavu Škori, Plenković je odgovorio da se u prvom krugu predsjedničkih izbora pokazalo da je radio u korist SDP-a i da je mobilizirao ljevicu. “Svaka fragmentacija biračkog tijela vodi jačanju ljevice. Nadam se da birači neće dopustiti isti scenarij u šest mjeseci”, istaknuo je.

Premijer se osvrnuo i na prijedlog zakona koji bi omogući da 14 nedjelja u godini budu radne.

“HDZ i vlada su dvije godine radili na pripremi izmjene Zakona o trgovini tako da se omogući građanima da budu s obiteljima bar jedan dan u tjednu, bar oni koji rade u uslužnim djelatnostima. Nije isto je li slobodan dan nedjelja ili neki drugi dan u tjedan. Gledali su se financijski efekti, uzelo se obzir da je hrvatska turistička zemlja… Prijedlog zakona ima 14 radnih nedjelja. Po nama našli smo model koji će uključiti i jedno i drugo, s tim idemo u javnu raspravu nakon konstituiranja Hrvatskog sabora”, objasnio je Andrej Plenković.

Prenosimo: dnevnik.hr

Ostavi komentar