12 autobusa sa prosvjetarima iz Međimurja na velikom prosvjedu u Zagrebu

prosvjetari
Foto: Pixsell

Prosvjetari će danas u 12:05 prosvjedovati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Sindikati očekuju oko 20.000 ljudi. Branimir Mihalinec uoči prosvjeda najavio je, ako se danas postigne dogovor s Vladom, da bi nastava mogla početi u četvrtak, piše večernji.hr
Prosvjednicima su se pridružili i prosvjetari iz Međimurja koji su napunili 12 autobusa.

Među tisućama učitelja i profesora koji su okupirali Trg Bana Jelačića nalazi se i oko 600 prosvjetara iz Međimurja koji su organizirano u 12 autobusa otišli put Zagreba.

Veliki prosvjed prosvjetara za povećanje koeficijenta i plaća u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELl

A kad se, i ako se, situacija smiri, barem među štrajkašima, ministrica Divjak mora biti spremna na još jedan prosvjed – onaj koji će se održati ispred Ministarstva obrazovanja 9. prosinca. Taj će prosvjed, naime, organizirati učenici, i to ne zato što su ljutiti što moraju nadoknaditi nastavu, prosvjedovat će jer ne žele biti pokusni kunići.

Naime, dosad nitko nije upozorio, a učenici jesu, na činjenicu da generacija u kojoj se počela provoditi eksperimentalna Škola za život ide na državnu maturu po novom programu. To ne bi bilo problematično da se odluka odnosi na one škole koje su provodile eksperiment, ali se nova matura odnosi i na one učenike koji su učili po starom programu. Drugim riječima, učenici koji su ove godine drugi razred srednje škole, za dvije godine pisat će maturu po novom programu.

Na novu maturu ići će iz škole u kojoj su dvije godine učili po starom, a dvije završne godine po novom gradivu. Ni o tome ne govore sindikati!

Vlada pak mora biti spremna na to da bi učitelje u prosvjedu mogli zamijeniti liječnici, a štrajk su, navodno, za 2. i 3. prosinca najavili i iz privatnog sektora, poručujući da ta dva dana neće puniti proračun!

 

Ostavi komentar