Plaće po županijama: najveća neto plaća u Gradu Zagrebu a najniža u Međimurju

posao-međimurska-županija
U Međimurskoj županiji i dalje se isplaćuju najniže plaće

U publikaciji „Plaće po županijama“ koju izdaje Hrvatska gospodarska komora i koja je objavljena ovih dana, prezentirana je analiza stanja i kretanja bruto i neto plaća po županijama (odnosno NUTS 3 statističkim regijama Hrvatske). Rezultati analize pokazuju da razinu i dinamiku kretanja plaća obilježavaju velike razlike među županijama te malen broj regionalnih jedinica sa iznadprosječnom plaćom. Tako je u razdoblju od 2008. do 2016. godine samo Grad Zagreb bilježio veću bruto plaću od prosječne u Hrvatskoj, dok su kod neto plaće, veću od prosječne uz Grad Zagreb, povremeno imale još Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija. Pritom su plaće u 2016. u odnosu na 2008. godinu povećane u svim regionalnim jedinicama u rasponu od 3% (Ličko-senjska) do 13,5% (Brodsko-posavska županija) kod bruto plaće te u rasponu od 5,8% do 15,4% kod neto plaće.

Neto plaću nižu za 15 i više posto od prosjeka Hrvatske koji je u 2016. godini iznosio          5.696 kn imale su Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Varaždinska i Međimurska županija. Prvi na ljestvici neto plaća bio je Grad Zagreb sa 6.740 kn dok je Međimurska županija držala samo dno ljestvice sa 4.653 kn

Plaće u Hrvatskoj obilježava znatna razlika u njihovoj visini po regijama, što za sobom povlači i razlike u životnom standardu stanovništva u pojedinim područjima te u određenoj mjeri rezultira pritiskom na dinamiziranje procesa unutarnjih i vanjskih migracija.

Izraženije ujednačavanje razine plaća po regijama teško je očekivati bez promjena u strukturi gospodarstava regija prema djelatnostima veće dodane vrijednosti te inovativnijoj i tehnološki naprednijoj proizvodnji, za što je ipak potrebna snažnija investicijska aktivnost i dulji vremenski horizont za povećanje konkurentnosti gospodarstva.

Izvor: HKG

 

Ostavi komentar