Petorica župana u Krapini zatražila od Vlade razvojni sporazum za sjevernu i središnju Hrvatsku

Sastanak petorice župana u Krapini
Sastanak petorice župana u Krapini završio obraćenjem javnosti. Radimir Čačić u prvom planu.

Petorica župana: Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren, Damir Bajs i Željko Kolar od Vlade su u utorak, 20. listopada, ponovno zatražili potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, poručili su to župani nakon zajedničkog sastanka održanog u Krapini.

Tim sporazumom bi se omogućilo provođenje EU projekata važnih za Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Zagrebačku županiju koje sada zajedno čine novu NUTS 2 statističku regiju.

Petorica župana  podsjetili su da su još u srpnju 2019. godine uputili Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, a sukladno propisanoj proceduri. Danas su poslali dopis novoj ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU Nataši Tramišak sa zahtjevom da supotpiše Pismo namjere te da se organizira zajednički sastanak na kojem bi im se pridružio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

S obzirom da je potpisivanje razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku uvršteno i u Program Vlade RH za razdoblje od 2020. do 2024. godine, župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da je upravo sada najbolji trenutak da se razvojni sporazum realizira.

– Počeo je novi mandat Vlade i pred definiranjem smo operativnih programa o raspodjeli 22 milijarde eura iz novog EU proračuna, koliko bi Hrvatska trebala imati na raspolaganju, od čega je interventnih 10 milijardi eura za gospodarski oporavak od koronakrize. Važno je i što nam se pridružila Zagrebačka županija s respektabilnim brojem od 300.000 stanovnika. Dakle, sve to govori da sada kao regija s gotovo milijun stanovnika moramo sjesti za stol s ministricom Tramišak, a nakon toga i premijerom Plenkovićem kako bismo napravili konkretan operativni korak prema realizaciji razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, a na tragu dobrih iskustava Slavonije. S obzirom da je Vlada to izrijekom rekla u svojem programu koji je usvojen u Saboru, očekujem da će razvojni sporazum sada biti realiziran – istaknuo je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Napomenuo je da je vidljivo i lako dokazivo da sjever i središnja Hrvatska to svakako zaslužuju. – Slavonska, panonska Hrvatska je na 41 posto BDP-a Europske unije, a sjeverna Hrvatska na 47 posto. Slijede Jadranska Hrvatska s 57,4 posto i Grad Zagreb sa 104,8 posto BDP-a Europske unije. Ta tragična razlika među regijama dovoljno govori o tome koji to prostori Hrvatske koji zaslužuju ozbiljan tretman i podršku. Zato očekujemo da će Vlada svoja programska obećanja i realizirat, zaključio je Čačić.

Domaćin, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je rekao da je cilj ravnopravan regionalni razvoj Hrvatske. – Želimo da naših šest županija bude u istoj poziciji kao i županije iz drugih dijelova Hrvatske kad su u pitanju mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova. S pripremljenim projektima, znanjem i iskustvom mi smo odličan partner Vladi u povlačenju što više sredstava iz EU fondova tako da vjerujemo da će to prepoznati, poručio je Kolar.

 

 

Ostavi komentar