Otpisivanje poreza i doprinosa onima kojima je zabranjen rad

Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić

Travanjski paket mjera za gospodarstvo suočeno s posljedicama koronakrize omogućit će otpis poreza i doprinosa za poduzetnike kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite onemogućen rad, piše večernji.hr

Otpisu dijela poreza i doprinosa mogu se nadati i oni koji rade smanjenim kapacitetom, no u kojoj mjeri i kojih davanja još uvijek nije poznato.  Paket ne sadrži plan smanjivanja plaća u javnom sektoru, prenijeli su naši izvori nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.
Otpis poreznih i drugih javnih davanja već neko vrijeme zagovara HNS, iz kojega su ovih dana dolazile kritike na račun ministra financija Zdravka Marića, kojega u ovoj stranci optužuju za pretjerano birokratski pristup u okolnostima pandemije koja sve snažnije pritišće hrvatsko gospodarstvo.

Između redaka, te je optužbe pred novinarima jučer ponovio šef HNS-a Ivan Vrdoljak.   

– Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere, kazao je Vrdoljak, uz dodatak da očekuje pomoć i za one koji rade znatno smanjenim kapacitetom.

– Danas nije vrijeme za činovnike, nego za ozbiljne odluke, poručio je šef HNS-a.  Vrdoljak je tražio i manju potrošnju države, uz poruku da Vlada mora naći model u kojem neće računati na veliko financiranje državnih potreba iz realnog sektora, a iz onoga što je kazao nakon sastanka da se zaključiti kako i ministar financija ima slične planove.

– Ono što mi je bilo jako važno, vlada nalazi modele financiranja svojih obveza prema zdravstvu, policiji, prema svima koji su ovisni o državnom proračunu van izvora realnog sektora i to je dobro, kazao je Vrdoljak, iz čega je jasno da je koalicijskim partnerima na jučerašnjem sastanku najavljeno da će se država zadužiti kako bi pokrila proračunski manjak koji bi, po riječima Zdravka Marića, mogao biti daleko veći od 1,5 milijardi koje se spominje kao pad prihoda od PDV-a usljed koronakrize.

Ministar, međutim, upozorava da se iz državne blagajne financira i zdravstveni sustav, kojemu ovih dana plješćemo i pjevamo pjesme s balkona. Uz to, država je i sudionik u gospodarstvu, kroz potrošnju, plaće itd. pa je, ističe ministar financija, mjere nužno dobro izbalansirati.

– Ne možemo zanemarivati jedan na račun drugog sektora, poručuje Marić, koji najavljuje da će ovih dana prezentirati i projekcije državnih prihoda u narednim mjesecima. Očekivani značajan pad prihodne strane proračuna bez plana drastičnih rezova u javnom sektoru znači da će se likvidnost morati nadoknađivati kroz druge izvore, a Marić osim zaduženja spominje i snažniju aktivaciju državne imovine.

Ostavi komentar