14.4 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Od srijede je litra benzina 13,50 kn a dizela 13,08 kuna

Vlada je danas na telefonskoj sjednici dodatno smanjila trošarine na naftne derivate – na benzine za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas odluke donesene na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade, s ciljem ublažavanja rasta cijena goriva i sprječavanja dodatnog udara na standard građana, donosi vlada.gov.hr

Vlada je, naime, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

-To znači da je država do sada ukupno smanjila trošarine s 3,86 kuna na 3,06 kuna za litru benzinskoga goriva, te sa 3,06 kuna na 2,66 kuna za litru dizelskoga goriva, kazao je.

Po 50-litrenom spremniku goriva, zbog svih Vladinih dosadašnjih mjera, manji su troškovi za potrošače za benzin u iznosu od oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu.

Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa tu Vlada nema mogućnost intervencije.

Marža se smanjuje za dodatnih 10 lipa, uvodi se 14-dnevno obračunsko razdoblje.

 

Povrh toga, uvodi se 14-dnevno obračunsko razdoblje, što znači da će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.

Naime, prateći razdoblje energetske krize, Vlada je procijenila da bi sada u ovim okolnostima za građane bilo povoljnije da se cijena mijenja svaka dva, a ne svaki tjedan kao što je bilo dosad.

Uredba će biti na snazi 30 dana, a nakon toga će se ponovno procijeniti situacija i vidjeti što se još može učiniti.

Povrh trošarina, dodatno će se ograničiti i najviša marža energetskog subjekta, bilo proizvođača bilo distributera naftnih derivata.

Da nije bilo Vladinih mjera, dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani morali izdvojiti 15,78 kuna, a za plavi dizel 10,87 kuna po litri.

Stupanjem na snagu Uredbe, maksimalne maloprodajne cijeni naftnih derivata iznosit će 13,08 kuna po litri za dizel, 13,50 kuna po litri za benzin te 9,45 kuna po litri za plavi dizel.

Premijer je napomenuo da Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata stupa na snagu od srijede, 8. lipnja.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE