Od idućeg tjedna potpuno ukidanje E-propusnica za kretanje po zemlji?

Nakon pada novooboljelih i rasta izliječenih od koronavirusa u našoj zemlji popuštaju i mjere zabrane i sve druge koje je uveo Stožer civilne zaštite.

Tako je od 30. travnja omogućeno izdavanje E-propusnica i vlasnicima nekretnina koje se nalaze izvan mjesta prebivališta, što znači da svi koji Međimurci npr. imaju vikendice u nekoj drugoj županiji mogu od svog stožera u mjestu prebivališta gdje žive zatražiti E-propusnicu za odlazak u županiju gdje se nalazi nekretnina kako bi je otišli obići.

– S obzirom na epidemiološku situaciju daje se uputa nadležnim stožerima (stožerima prema mjestu prebivališta i stožerima mjesta odredišta kad su pitanju otoci) da se odlazak na nekretninu u vlasništvu smatra vitalnim obiteljskim razlogom u smislu točke II. podtočke e) Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (Narodne novine broj: 35/20, 39/20, 44/20 i 48/20) te da je to opravdan razlog za izdavanje e-Propusnice. E-Propusnica se može izdati vlasniku nekretnine i osobama koje s njim žive u zajedničkom kućanstvu, stoji u pojašnjenju na stranici koronavirus.hr.

Načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je mogućnost i potpunog ukidanja E-propusnica s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u zemlji.

– E-propusnice su bile jako važne i omogućile su nam da smanjimo pokretljivost građana u prvoj fazi zaštite, a kada su se stvorili uvjeti krenuli smo s određenim popuštanjima. Najavili smo da ćemo 11. 5. razmotriti uvođenje kretanja u Hrvatskoj bez E-propusnica, ali to će ovisiti o epidemiološkoj slici i rezultatima popuštanja mjera, kazao je Božinović.

 

 

 

Ostavi komentar