Objavljen poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

strukovna zanimanja
Još prije ljeta Ministarstvo je najavilo dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa 9000 na 18.000 kuna godišnje.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u strukovne programe upisalo se nešto manje od 26.500 učenika, što je gotovo 1200 učenika više nego prošlih godina.

Upravo ovaj trend porasta zanimanja za strukovna zanimanja može veseliti poduzetnike i obrtnike s obzirom na to da na tržištu rada istih – nedostaje.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je Otvoreni javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu. Ovaj poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Prijave za stipendije zaprimat će se sve do 31. listopada.

– Radi se o iskoraku kojim prvenstveno želimo tržištu rada ponuditi kvalitetne majstore i stvoriti uvjete da poslodavac tog radnika stvara za svoje potrebe, uz minimalni trošak. Također, ciljanim mjerama želimo potaknuti mlade na ostanak u Hrvatskoj te na vrlo konkretno i praktično obrazovanje, koje će ga nakon 3 ili 4 godine učiniti konkurentnim na tržištu i pružiti mu perspektivu zaposlenja uz dobru plaću, objasnio je tom prilikom ministar gospodarstva Darko Horvat te istaknuo kako je ovo zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama hrvatskog okruženja.

Sam projekt stipendiranja učenika temelji se na dvije osnovne aktivnosti – stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i dodjela potpore gospodarskim subjektima za provedbu naukovanja, koje se provode kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Podsjetimo, još prije ljeta Ministarstvo je najavilo dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa 9.000 na 18.000 kuna godišnje. Drugi značaj iskorak je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje (60 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu).

– Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 85% troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna, pojasnila je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac te istaknula kako je ukupna vrijednost projekta za naredne dvije godine 200 milijuna kuna.

Ostavi komentar