Novi krug porezne reforme: Mladima do 25 godina veće plaće jer neće plaćati porez?

Zdravko Marić
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić

U novom krugu najavljene porezne reforme na kojoj radi Ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić, osim smanjenja PDV-a za 1 posto, što će teško donijeti neke velike pomake u smanjenju cijena, Večernji.hr piše da se ozbiljno razmišlja o još jednoj mjeri koja bi trebala biti “demografske prirode”.

Tako bi, predlaže ministar financija, mlade zaposlenike do 25. godine starosti valjalo potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. U Hrvatskoj je po Državnom zavodu za statistiku 121 tisuća mladih koji rade a imaju manje od 25 godina. Ipak, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati plaću veću od 3800 kuna u neto iznosu, odnosno 5700 kuna, ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana. Mladima od 25 do 30 godina starosti porez na dohodak obračunavalo bi se samo pola poreza na dohodak. Prema najnovijim podacima, najviše iseljavaju upravo mladi od 25 do 29 godina, a lani je čak 5000 mladih te dobne skupine napustilo Hrvatsku. Dobra vijest stiže i za poduzetnike. Već ranije je ministar Marić rasteretio manje tvrtke poreza na dobit tako da je stopu tvrtkama s do tri milijuna kuna prihoda godišnje spustio s tadašnjih 20 na 12 posto, a sada se predlaže korak dalje pa se ta razina diže na 7,5 milijuna kuna, donosi Večernji.hr.

Neki ekonomski stručnjaci ne slažu se s ovom selektivnom metodom primjene oslobađanja plaćanja poreza, jer kažu “kako će reagirati još uvijek mladi čovjek kad navrši 31. godinu i smanji mu plaća za 1-2000 kuna”.

Ostavi komentar