Nove četiri statističke regije omogućit će više potpore gospodarstvu i ravnomjerniji razvoj svih dijelova Hrvatske

vlada rh
umjesto 2 dobivamo 4 regije

Vlada je usvojila Odluku o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine (NUTS 2). Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio  je da je Odluka utemeljena na studiji Instituta za razvoj i međunarodne odnose, bazirana je na konzultacijama i dijalogu sa županijama, zainteresiranom javnošću te temeljem razgovora ministrice Gabrijele Žalac s nadležnim odborima Sabora.

“Smatramo da je Odluka cjelovita i korisna za većinu hrvatskih županija. Ovdje nije, dakle, riječ o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske, već o statističkim regijama. Svrha je omogućiti više iznose potpore gospodarstvu u tim dijelovima Hrvatske, odnosno onima koji žele ulagati i otvarati nova radna mjesta”, kazao je Plenković, dodavši da je smisao povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija podjela u odnosu na aktualnu.

Pojasnio je da su trenutno važećom podjelom – na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku – jednako tretirani i Grad Zagreb i oni dijelovi Hrvatske koji su tek preko 30 posto prosjeka razvijenosti Europske unije.

Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac obrazložila je da je Eurostat početkom kolovoza 2018. godine dostavio svim državama članicama i njihovim nacionalnim zavodima nadležnim za statistiku obavijest o pokretanju novog kruga izmjena NUTS klasifikacije.

“Odlukom se utvrđuje da Vlada, na prijedlog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, smatra optimalnom podjelu Hrvatske na statističke regije 2. razine, na četiri neadministrativne jedinice – Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb”, kazala je, pojasnivši kako prostorne jedinice za statistiku 1. i 3. razine ostaju neizmijenjene (1. razinu čini Republika Hrvatska, a 3. razinu čini 20 županija i Grad Zagreb).

Istaknula je da je cilj osigurati što moguće bolje uvjete za korištenje sredstava Kohezijske politike za što veće područje te formirati homogenije regije u pogledu stupnja razvijenosti i drugih važnih obilježja.

Naglasila je da će Odluka na snagu stupiti 1. siječnja 2023. godine.

Izvor: Vlada RH

Ostavi komentar