Viceguverner Šošić: Proces će trajati godinama, a uvođenjem eura će se ukloniti valutni rizik

U HGK Županijskoj komori Koprivnici 28. veljače je predstavljena Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, a tom prilikom viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić rekao je kako će se uvođenjem nove valute ostvariti “značajne i trajne koristi”, koje su mnogo veće od troškova.

– Jedna od velikih ranjivosti hrvatskog gospodarstva – valutni rizik, uklonit će se uvođenjem eura, što je glavna korist za Hrvatsku. Devizni dug je jako velik. Devizama su zaduženi i gospodarstvo, i građani, i država. Taj dug, koji je vezan uz tečaj i strane valute iznosi otprilike 500 milijardi kuna tako da deprecijacija tečaja samo za jedan postotni bod, povećava dug za 5 milijardi kuna. Uvođenjem eura taj bi se rizik otklonio. Otklanjanje transakcijskih troškova, tečajnih razlika i troškova konverzije pozitivno će djelovati i na gospodarstvo i građane – rekao je Šošić.

Većina troškova prilikom uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, a najveći troškovi za gospodarstvo trebali bi biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, kao i na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje.

– Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi korak je javna rasprava koja je u tijeku, a nakon toga ulazak u europski tečajni mehanizam tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, međutim nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura – kaže viceguverner Šošić.

Nakon prezentacije Šošić i poduzetnici dodatno su raspravljali o troškovima uvođenja eura, o mogućem povećanju maloprodajnih cijena, o utjecaju uvođenja eura na već sklopljene poslovne ugovore te poslovanje s drugim zemljama.

Izvor: klikaj.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE