Todorić uoči kraha Agrokora prebacio pet milijuna eura u Dubai

euro euri
Ilustracija

Dok su radnici Agrokora u ožujku prošle godine strepili za plaće i posao, Ivica Todorić je s računa Agrokora poslao pet milijuna eura u Švicarsku na račun Agrokora AG u Zugu.

Zatim je sjeo u aotomobil i sa sinom Antom i službenim vozačom otišao u Graz. Tamo ih je čekao privatni luksuzni zrakopolov kojim su otišli u Zurich. U banci UBS je tih pet milijuna eura zatim prebacio na račun u Dubai. Ovu priču donosi tjednik Express i 24sata.

Protiv Ivice Todorića se tako otvara novi krak istrage za izvlačenje novca. Forenzičari izvanredne uprave su prvo imali problem uopće doći do računa u Švicarskoj dok ta zemlja nije priznala lex Agrokor. Nakon što su otkrili da je novac u Dubaiju, tek tamo treba opet istražiti daljnji trag novca. Sve je predano i Državnom odvjetnišvu.

Novac koji je otišao u Dubai bi mogao objasniti kako Ivica Todorić uspjeva živjeti u elitnoj četvrti Londona, plaćati skupe odvjetnike i boriti se protiv izručenja ako su mu svi računi blokirani. Tjednik Express piše da to nije jedina sumnjiva transakcija koju je Ivica Todorić napravio dok je cijelo gospodarstvo i javnost drhtala hoće li Agrokor propasti.

On je uspio ispregovarati početkom ožujka dodatnih 100 milijuna eura spasa od Sberbanka. Rusi su inzistirali da oni plate dobavljače, ali im je Todorić dostavio listu. Sberbank je platio 75 milijuna eura dobavljačima, ali oni su polovicu novca odmah vratili nazad u Agrokor u dogovoru s Todorićem.

Todorić je poslao u Švicarsku još 1,5 milijuna eura, a zatim je tim novcem plaćen dvije rate kredita. Račun švicarskog Agrokora je i inače bio u fokusu istražitelja koji su utvrdili da je od 2007. do 2014. preko njega izvlačen novac iz Agrokora za privatne potrebe Todorićevih, piše Express.

Ostavi komentar