Skok cijene bitcoina u 2020. godini

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Analitičari ističu kako rast cijene pokreće skorašnje smanjenje broja bitcoina koji se mogu izrudariti.

Kako se približava svibanj i treće prepolovljavanje broja bitcoina koji mogu biti “izrudareni”, toj digitalnoj valuti primjetno raste cijena.

Štoviše, skokom vrijednosti od preko 20 posto u samo dva tjedna ove godine bitcoin bilježi najbolji početak godine od 2012. što je potaknulo špekulacije mogu li se ponoviti rekordne razine viđene krajem 2017.

Prema podacima CoinMarketCapa, vrijednost najpopularnije kriptovalute u srijedu se kretala oko 8785 dolara što mu daje tržišnu kapitalizaciju od 159,56 milijardi dolara. Bitcoinov rast vrijednosti za petinu na početku 2020. naslanja se na prilično volatilnu 2019. godinu. Naime, injekciju optimizma lani je dala Facebookova objava da namjerava pokrenuti vlastitu kriptovalutu libru čime bi digitalna imovina postala uobičajena u globalnim financijskim tokovima.

Međutim, to je uzbunilo globalne financijske regulatore i vlade zbog čega je budućnost Facebookova projekta vrlo upitna. Unatoč tome, bitcoin je lani svoju vrijednost gotovo udvostručio. Iako se dijelom oporavio, sadašnje razine još su vrlo daleko od rekordnih 20.000 dolara postignutih u prosincu 2017. godine, na vrhuncu bitcoin euforije.

Nakon toga uslijedio je pad vrijednosti, pa se godinu kasnije tom kriptovalutom trgovalo za malo više od 3000 dolara.

Poduzetnik Hrvoje Prpić jedan je od najpoznatijih domaćih ulagača u bitcoin, a u razgovoru za Poslovni dnevnik ističe kako je mišljenje zajednice da je glavni razlog trenutnog povećanja cijene prepolovljavanje broja bitcoina koji se mogu izrudariti (eng. halving), a koje nastupa u svibnju. Naime, rudari trenutno mogu dobiti 12,5 bitcoina po jednoj operaciji, a svake četiri godine taj se broj prepolovi kako bi se snizila ponuda i na taj način uvećala cijena.

Od svibnja ove godine rudari će dobivati 6,25 bitcoina. Inače, prijašnja dva prepolovljavanja rezultirala su značajnim rastom cijene. Stoga dio inozemnih analitičara smatra da će se to dogoditi i ovoga puta.

Tako Vijay Ayyar, direktor za Aziju burze kriptovaluta Luno, ističe za CNBC kako je van rasprave je li prepolovljavanje već ugrađeno u cijenu bitcoina. Prema njegovu mišljenju, cijena između 15.000 i 16.000 dolara “razumna je ciljana cijena” do kraja godine.

Hrvoje Prpić smatra kako je teško reći je li moguć povratak bitcoina na nekadašnje razine od 20.000 dolara. “No, sadašnju cjenovnu razinu bitcoina smatram sasvim normalnom s obzirom da je njegova vrijednost prije godinu i pol pala na neuobičajeno niske razine od svega 3500 dolara”, naglasio je Prpić, piše poslovni.hr.

 

Ostavi komentar