Pravila za posuđivanje novca članovima obitelji

kune 500 kuna novac
Ilustracija, Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Mary Beth Storjohann i Alan Moore vrhunski su financijski stručnjaci.

Ističu da posuđivanje novca članovima obitelji nikako ne preporučaju, no ako ste već u situaciji u kojoj posudbu ne možete izbjeći, trebali bi pročitati savjete koje daju kako se ne biste našli u neugodnoj situaciji.

  1. Sve stavite na papir da bude službeno – datum posudbe, svotu koju posuđujete, način otplate, kamate ako će ih biti… sve što dogovorite usmeno i ono o čemu ne pričate, a znate da treba biti uzeto u obzir – sve stavite na papir. Sastavite ugovor koji ćete potpisati s osobom kojoj posuđujete novac.
  2. Odredite kamatnu stopu za zajam koji dajete – ako želite, prije određivanja kamate posavjetujte se s financijskim savjetnikom oko visine kamatne stope, ako ne želite, odredite je sami. U svakom slučaju, imajte na umu poreznu prijavu koju ćete na kraju godine ispunjavati i u kojoj će se, ako sve radite po zakonu, vidjeti da ste nekome dali veću svotu novca i da vam je ta osoba vraća.
  3. Razmislite o posljedicama do kojih će doći ako vam posuđeni novac ne bude vraćen – Storjohann savjetuje da razmislite kako biste se osjećali da rođak kojem ste dali pozajmicu ne vraća novac, a istovremeno troši na luksuze ili gluposti, ide na skupa ljetovanja itd. Odmah pri potpisivanju ugovora s osobom kojoj posuđujete novac trebate otvoreno razgovarati o posljedicama koje slijede ako ne bude redovno vraćala posuđen novac.
  4. Budite svjesni da će vam se odnos promijeniti – posuđivanje novca članovima obitelji nije samo financijska, već je i emotivna odluka i može narušiti međuljudske odnose. Dogovorite da o pozajmici nećete pričati pred drugima niti ćete onoga kojem posuđujete dovoditi u situaciju da se srami što ste mu posudili novac ako se pridržava dogovora koji ste postigli.
  5. Naučite reći ‘Ne’ s poštovanjem – to što vam je netko drag, ne znači da mu morate posuditi novac. Bilo da nemate svotu koju traži ili jednostavno ne želite posuditi novac, morate znati reći ‘Ne’ na jasan način koji osobu koja od vas traži pozajmicu neće dovesti u neugodnu situaciju.
  6. Ako ste u mogućnosti i smatrate to prikladnim, umjesto da ga posudite, darujte novac – osobi kojoj posuđujete recite da je to investicija u njihovu budućnost, da smatrate da zaslužuju taj novac te da im novac dajete uz uvjet da oni jednog dana na isti način pomognu nekom drugom.

Izvor: klikaj.hr

Ostavi komentar