13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Hrvatska ima skoro najveći rast cijene jaja u EU, a za Uskrs bi mogli jesti najskuplja u Europi?!

Cijene jaja u Europskoj uniji su u jednoj godini porasle za čak 30%, a Hrvati bi mogli za Uskrs jesti i najskuplja jaja u Europi.

Cijene hrane znatno su porasle tijekom 2022., a u Hrvatskoj pogotovo nakon uvođenja eura. Jedan od prehrambenih proizvoda s najvećim porastom cijena su jaja. Prema podacima Eurostata, cijena jaja u EU u siječnju 2023. je u prosjeku bila 30% viša nego u siječnju prethodne godine.

Znatno manji porast cijena zabilježen je u siječnju 2022. u usporedbi sa siječnjem 2021. (+7%) i u siječnju 2021. u usporedbi sa siječnjem 2020. prije COVID-19 (+1%).

Među zemljama članicama EU-a najveći porast godišnje inflacije za jaja zabilježen je u Češkoj (+85% u siječnju 2023. u usporedbi sa siječnjem 2022.), zatim slijede Mađarska (+80%) i Slovačka (+79%). Peta po redu je Hrvatska sa postotkom 62.6%. Najmanja poskupljenja su zabilježena u Njemačkoj i Luksemburgu (obje +18%) te u Austriji (+19%).

Hrvati bi ovog Uskrsa mogli jesti najskuplja jaja u Europi

Usporedba veleprodajnih cijena konzumnih jaja u državama članicama EU-a sugerira kako bi Hrvati za Uskrs mogli jesti najskuplja jaja.

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), Hrvatska je na samom vrhu kad je u pitanju veleprodajna cijena jaja, piše Novi list.

U siječnju je Hrvatska imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica EU-a pa su jaja iz najprodavanijih razreda L i M kod nas koštala 292,49 eura za sto kilograma. Cijene jaja u cijelom su svijetu u drugoj polovici prošle godine snažno porasle te, uz cijene stočne hrane i energenata, najveći je poticaj tom rastu dala epidemija ptičje gripe od koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi.

Najbliže Hrvatskoj je Mađarska gdje je veleprodajna cijena jaja u siječnju u prosjeku bila 277 eura za sto kilograma, tj. 15 eura niže nego kod nas, dok su u Sloveniji jaja bila jeftinija za 27% nego u Hrvatskoj.

Kada se cijene iz kilograma preračunaju u cijenu komada, prema TISUP-u, prosječna veleprodajna cijena klase L i M u veljači je koštala 1,8 ili 1,9 eura. Ista jaja u prodavaonicama, ako nije riječ o akciji ili robnoj marki trgovačkog lanca, koštaju od 3,12 do 3,18 eura što znači da su od veleprodaje do trgovine troškovi distribucije, radnika i PDV-a od pet posto, te trgovačke marže dodali još 71 posto na veleprodajnu cijenu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE