Raspisan natječaj za dizajn hrvatskog eura, za najbolje spremno pola milijuna kuna

Foto: HNB

Hrvatska narodna banka ovaj je ponedjeljak, 2. kolovoza, raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica.

U izradi dizajna mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske te se na natječaj mogu javiti samostalno ili u koautorstvu s drugim fizičkim osobama.

Rok natječaja je 15. rujna

Rok za podnošenje prijedloga dizajna naličja eurokovanica je 15. rujna ove godine do 14:00.

Natječaj obuhvaća izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica kojima će se prikazati motivi s obveznim elementima. Motiv za izradu dizajna naličja eurokovanica su geografska karta Republike Hrvatske za naličje kovanice od 2 eura, životinja kuna za naličje kovanice od 1 eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za naličje kovanica od 5, 2 i 1 centa.

U pozadini svih motiva – šahovnica

Kao najupečatljiviji dio grba Republike Hrvatske, u pozadini svih motiva će se nalaziti šahovnica. Isto tako, potrebno je uključiti obvezne elemente za izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica koji proizlaze iz Uredbe Vijeća (EU) br. 729/2014 o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj, kao i odgovoriti na druge zahtjeve vezane uz izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Detalji izrade prijedloga dizajna

Svaki prijedlog dizajna naličja eurokovanica mora sadržavati grafički prikaz sa slikovnim i tekstualnim detaljima u uvećanoj verziji promjera 150 mm; grafički prikaz odnosno prikaze sa slikovnim i tekstualnim detaljima u veličini kovanice nominalne vrijednosti/nominalnih vrijednosti (apoena) na koju/koje će biti apliciran određeni motiv te tekstualni opis prikaza prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Prijedlog dizajna može biti izrađen ručno ili na računalu

Prijedlog dizajna naličja eurokovanice s obveznim motivima može se izraditi ručno ili u nekom od digitalnih alata (tehnologija) na računalu te otisnut na papiru dimenzija A4. Za svaki pojedini motiv sudionik može dostaviti najviše 5 različitih prijedloga dizajna naličja eurokovanica. Dizajn uz preostalu dokumentaciju navedenu u Uvjetima natječaja potrebno je dostaviti osobno ili preporučenom pošiljkom.

Ukupni fond za natječaj iznosi najviše 500 000 kuna

Ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše 500 000 kuna koji će se isplaćivati za 3 najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu.

Sudionici mogu svoja pitanja vezana uz natječaj postavljati do 5. rujna ove godine isključivo putem elektroničke pošte na adresu [email protected] s predmetom maila: „HNB natječaj za eurokovanice – upit IME I PREZIME“.

Potrebnu natječajnu dokumentaciju (uvjete natječaja, prijavnicu, izjavu) možete pronaći na OVOJ POVEZNICI.

Ostavi komentar