Predstavljeni motivi za hrvatsku kovanicu eura: Koji vam se najviše sviđa?

Ilustracija, Foto: Pixabay/Autor Neno DUS - Vlastito djelo postavljača, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5023646

Hrvatski građani mogu od 1. do 15. srpnja birati motiv za nacionalnu stranu eurokovanice Republike Hrvatske koja će biti u primjeni u cijelom europrostoru.

Uz 5 motiva koji su u užem izboru (šahovnica, kuna, glagoljica, karta Hrvatske i Dubrovnik) građani se mogu izjasniti na stranici euro.hr s ocjenama u rasponu od 1 do 5. Također mogu predložiti i jedan dodatni motiv po svojem izboru, a navedeno savjetovanje je konzultativnog karaktera koje će poslužiti Komisiji za novac prilikom odabira konačnih motiva.

Kovanice će biti u primjeni u cijelom europrostoru

Novčanice eura iste su u svim državama, dok kovanice imaju stranu na kojoj su tiskana nacionalna obilježja pojedinih zemalja eurozone te su u primjeni u cijelom europrostoru.

Krajem srpnja ove godine Komisija za novac bi trebala odabrati najmanje tri motiva za nacionalnu stranu eurokovanica te odlučiti kako će biti raspoređeni po pojedinim apoenima eurokovanica.

U kolovozu bi se trebao pokrenuti natječaj za likovno rješenje odabranih motiva koje bi se trebalo realizirati u rujnu nakon čega će se sredinom listopada uputiti Europskoj komisiji.

Koji od pet motiva bi nas trebao predstavljati?

U početku se raspravljalo od 41 motivu koji su predstavljali Hrvatsku od kulturne i povijesne baštine sve do ranijih motiva s kovanica. Članovi Komisije za odabir predložili su devet najbolje ocijenjenih rješenja, dok je Komisija za novac odabrala najprikladnijih pet. Građani na internetskoj stranici euro.hr mogu ocjenjivati pet predloženih motiva te dodati šesti po vlastitom izboru.

Na šestom mjestu našao se lik Nikole Tesle, dok su se od sedmog do devetog mjesta rasporedili dalmatinski pas, Vraničićev Homo Volnas (crtež padobrana) te kralj Tomislav.

Izrada bi trebala započeti šest mjeseci prije dana uvođenja eura nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro.

Kriteriji za odabir motiva bili su prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te djelotvornost motiva da bude nacionalni simbol uz postizanje visokog stupnja identifikacije u najširoj javnosti.

Ključno je da motiv predstavlja Hrvatsku, dok kao dodatan element ističe se tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Ostavi komentar