Od 1. rujna povećanje mirovina: Oni s najnižom mirovinom će povećanje najmanje osjetiti

Ilustracija, Foto: Pixabay

Drugo ovogodišnje redovito usklađivanje mirovina sa životnim troškovima i plaćama slijedi od 1. rujna. Hrvatski umirovljenici s najmanjim mirovinama će najmanje osjetiti povećanje.

Mirovine će u prosjeku rasti dva i pol posto te će oni koji primaju mirovinu od 2580 kuna, koliko iznosi prosječna, od jeseni dobiti povećanje od 63 i pol kune, piše HRT.

Najmanjim mirovinama najmanje povećanje

Umirovljenici s najmanjim mirovinama najmanje će osjetiti rast mirovina. Takvih osoba u Hrvatskoj ima 270 000 te njihova mirovina u prosjeku iznosi 1740 kuna. Oni će dobiti tek 42 kune više.

Onih s najvišim mirovina je 1750 te njihova mirovina iznosi 7350 kuna, a sad će biti za 180 kuna viša.

Ovogodišnje, drugo usklađivanje mirovina donosi najveći rast od 2018. godine.

-Uvijek je pitanje kod svakog usklađenja koliko može biti zadovoljstvo i je li to dovoljno. Mi se uvijek trudimo i činimo sve da bude više. Na kraju krajeva, i podaci govore da konstantno imamo relativno visoka usklađenja, pogotovo u odnosu na one ranije periode, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Povećanje je premalo

Mirovine se dva puta godišnje usklađuju s kretanjem plaća i cijena te iz Sindikata umirovljenika napominju kako je to premalo.

-Teško je reći da se uopće može preživjeti ako rastu režije, ako rastu troškovi bez kojih se ne može, sve vezano uz stan, grijanje. Znamo da će ljudi štedjeti još više na hrani, prije svega na lijekovima, na svom zdravlju, istaknula je predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Jasna A. Petrović.

Ovogodišnjim usklađivanje hrvatski umirovljenici su dobili porast mirovine od ukupno tri posto. Veće mirovine na računima će biti od rujna, zajedno s razlikom od srpnja.

Ostavi komentar