Nova pravila za vozače: Evo koji dio opreme više nije obvezan!

Zimske gume upotrebljavajte samo zimi, a ljetne ljeti. Od 15. travnja u Hrvatskoj više neće biti obavezna upotreba zimske opreme u prometu, piše portal autogaraža.hr.

Zimske gume su namijenjene samo za vožnju u zimskim mjesecima. Iako mnogi gume na vozilima doživljavaju samo kao gume, ne praveći razliku između ljetnih i zimskih uvjeta, ne zaboravite kako uskoro završava zakonska odredba o upotrebi zimske opreme u prometu.
Kod viših temperatura ljetne su gume sigurnije, imaju poboljšanu upravljivost, bolje prianjaju na podlogu te istovremeno i troše manje goriva nego da se vozite na zimskim gumama. Time ne utječemo samo na svoju sigurnost nego i na sigurnost drugih sudionika u prometu pa bez obzira koliko kilometara prelazili, ljeti bismo se trebali voziti na ljetnim, a zimi na zimskim gumama. Jasno, bitno je i stanje samih guma kao i njihova starost.

Ovisno o vremenu za koje su projektirane, gume se razlikuju po vanjskoj konstrukciji, po kemijskom sastavu gumene mješavine. I dok zimske gume s dodatnim lamelama na gaznoj površini osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i na ledu, ljetne gume imaju veće i kruće blokove gazne površine koje će se pri skretanju i vožnji u zavojima manje savijati. Istovremeno, gume imaju bolje prianjanje i kraći zaustavni put, a upravljivost u kritičnim situacijama može biti iznimno bitna. Zaustavni put s ljetnim gumama, pri temperaturi iznad 15 stupnjeva Celzijusa, u odnosu na zaustavni put sa zimskim gumama može iznositi i do sedam metara u korist ljetnih guma, što je gotovo petina zaustavnog puta pri 100 km/h.

Infographic Benefit Vector 4Seasons Gen-2, Best in test in braking distance on wet roads delivering 3.6 m shorter braking distance. JPEG

Zbog većeg postotka dodane silike, zimske gume su osjetno mekše od ljetnih te posljedično bolje prianjaju na temperaturama ispod 7 stupnjeva Celzijusa. Goodyear, proizvođač guma, smatra da će se zbog toga zimske gume pregrijavati ljeti, stvrdnit će se te tako izgubiti svoje značajke. Jasno, povećava se i habanje guma te potrošnja goriva.

Sa završetkom zimske sezone, zimske gume je potrebno i kvalitetno skladištiti pa ih u uspravnom položaju čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Ukoliko su zimske gume postavljene na naplatke, objesite ih na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume).


Nismo zaboravili na cjelogodišnje gume koje se mogu koristiti tijekom cijele godine, i ljeti i zimi te u svim uvjetima, ali one predstavljaju kompromis pa zbog toga ipak nećete imati jednako dobra svojstva u pravim zimskim ili ljetnim uvjetima.

Ostavi komentar