Nikad manji interes za strancima, iskorišteno tek 30 posto radnih dozvola

strani radnici12
Ilustracija

Korona kriza potpuno je na dva mjeseca zatvorila dio hrvatskoga gospodarstva, turizam i promet suočavaju se s padom od 70 ili 80 posto, ali više od 30 tisuća stranih radnika, onih koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Europske unije, vjeruju da je za njih dobivanje posla u Hrvatskoj i u takvoj situaciji bolja opcija od opstanka u njihovim državama, piše novi list.

I uz to, hrvatski poslodavci uvjereni su da radnike koji im trebaju ne mogu, ni u krizi, naći na domaćem tržištu pa su ih odlučili potražiti u inozemstvu.

Od početka godine do 29. lipnja u Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova izdane 31.693 dozvole za boravak i rad državljanima trećih zemalja. Puno je to manje nego ranijih godina i puno manje nego je bilo predviđeno za ovu godinu, kad je Vlada odredila rekordne kvote za strane radnike.

Vlada je u studenom prošle godine odobrila 78.470 kvota za novo zapošljavanje, u što su uključeni i sezonci, te 25 tisuća kvota za produženje dozvola, što je ukupno 103.470 dozvola. To znači da je trenutno odobreno 30 posto radnih dozvola u odnosu na broj koji omogućavaju kvote. 

Ostavi komentar