8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Newton sobe za učenje kroz zabavu u Ludbregu

Danas je svoja vrata otvorio Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI.

Projekt je uspješno sproveo Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Uz Grad Ludbreg kao nositelj projekta, u njemu su sudjelovali i partneri: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište i OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo.

– Ludbreg je prvi grad u Hrvatskoj koji je kreirao suvremenu potpornu ustanovu redovitom sustavu odgoja i obrazovanja. Riječ je o novouređenom Centru LORI s tzv. Newtonovim sobama u kojima se na privlačan, inspirativan, interaktivan, digitaliziran i neposredan način pružaju obrazovni programi iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako Newtonove sobe nisu „obične“ učionice.

One su mjesta učenja kroz zabavu, znanja kroz eksperimentiranje, otkrića kroz praktično rješavanje problema. Newton sobe ne zamjenjuju školu, one školski program i iskustvo nadopunjuju i oplemenjuju te učenicima i njihovim učiteljima otvaraju svijet znanosti i tehnologije na neposredan i uzbudljiv način.

Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.

-Uzbuđeni smo što s našim sjajnim partnerima donosimo Newton iskustvo učenja u Hrvatsku. Ove dvije Newton sobe pružit će gostujućim učenicima i učiteljima nove obrazovne programe i metode za poticanje znatiželje, motivacije i apetita za STEM učenje – kaže Per-Arild Konradsen, izvršni direktor i osnivač FIRST Scandinavia.

LORI centar se nalazi na lokaciji „Starog  mlina“ u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacije tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar LORI centar

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE