Najveća prosječna plaća u Hrvatskoj gotovo 12.000 kuna

kune novac
Ilustracija

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 6.622 kune, što je na godišnjoj razini realno više za 0,4 posto, dok je u odnosu na plaću za ožujak 1,2 posto niža, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), donosi poslovni.hr

Najveću prosječnu plaću za travanja imali su zaposleni u financijskoj industriji, a najmanju u ugostiteljstvu, poharanom posljedicama koronavirusa.

Naime, najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 11.822 kune, a najniža u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, u iznosu od 4.380 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 5.524 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 9.057 kuna, što je realno 1,2 posto niže nego za ožujak.

Na godišnjoj razini, prema travnju 2019., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 0,4 posto.

U travnju su bila prosječno 174 plaćena sata, što je ostalo na razini ožujka. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite (182), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnostima usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (159).

Prosječna neto satnica 37,33 kune, a neoporezivi primitak 956 kuna

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za travanj iznosila 37,33 kune, a bruto 51,05 kuna.

U travnju je prosječna neto satnica bila za 1,1 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 0,5 posto. Bruto satnica je, pak, također bila 1,1 posto niža na mjesečnoj, a 0,5 posto viša na godišnjoj razini.

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u travnju ove godine su iznosili 956 kuna. To je 106 kuna više nego u ožujku. 

Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u travanj je, pak, iznosio 379 kuna, 72 kune više nego u ožujku.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja. S druge pak strane, Vlada je u donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Među ostalim, taj paket sadržava i mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta, koja je za travanj iznosila 4.000 kuna neto.

Po nedavnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u svibnju su isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec travanj, kojima je obuhvaćeno 550.910 radnika kod 95.484 poslodavca.

Ostavi komentar