18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

NAJAVA: Obilježavanje Međunarodnog dana celijakije na Sveučilištu Sjever!

Svake godine 16. svibnja obilježava se Međunarodni dan celijakije, a ove godine će se u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održati i prigodna gostujuća predavanja relevantnih ljudi iz struke idućeg četvrtak 16. svibnja 2019. u 17sati na Sveučilištu Sjever, Trg Žarka Dolinara 1 u Koprivnici.

Sva predavanja su namijenjena ljudima koji su oboljeli od celijakije, te svima onima koji se bave pripremom hrane i željeli bi pravilno pripremiti hranu bez glutena. Uvod u problematiku celijakije dati će doc. dr. sc. Bojan Šarkanj v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju i doc. dr. sc. Natalija Uršulin Trstenjak, nastavnici Sveučilišta Sjever.

Voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu Opće bolnice Varaždin, Dean Šalamon, mag. nutr. pojasniti će što sve treba znati kod pripreme pravilne prehrane u bolnicama i kako ju prilagoditi specifičnim potrebama bolesnika, među ostalim i oboljelima od celijakije. Nakon toga slijedi govor predsjednice Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marije Goričanec, o radu Udruge s ciljem podizanja svijesti o celijakiji te o pomoći i podršci oboljelima kroz edukacije- radionice na kojima članove  uče pripremati jela bez glutena uz odabir sigurnih namirnica.

Dr. Igora Šegovića, specijalista pedijatra, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane govorit će o celijakiji, kroničnoj ,autoimunoj bolesti, o bolestima povezanih s celijakijom te o postupku koji se provodi kod sumnje na celijakiju do postavljanja konačne dijagnoze. Također će govoriti o važnosti striktne bezglutenske prehrane  kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije. Nakon predavanja predstaviti će se i neki proizvodi bez glutena i pripremiti degustacija bez glutenskih delicija.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske obilježiti će 16.5. Međunarodni Dan oboljelih od celijakije i to sljedećim aktivnostima:

– 16. svibnja 2019. u vremenu od 9 – 13 sati u holu Županijske bolnice Čakovec,

– 16. svibnja 2019. Sveučilište Sjever Koprivnica–Odjel za prehrambenu tehnologiju, početak u 17 sati

– 18. svibnja 2019. u vremenu od 9 – 13 sati na Varaždinskom placu u Varaždinu.

Članovi Udruge, obilježavanjem Međ. dana oboljelih od celijakije, žele oboljelima i široj javnosti približiti celijakiju (autoimunu, kroničnu bolest), intoleranciju i alergiju na gluten te ih upoznati s pravilnom bez glutenskom prehranom kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije.

Taj dan će održati predavanja ,predstaviti rad Udruge, dijeliti edukativne materijale, savjete te pripremiti degustacije bez glutenskih delicija.

Pozivaju sve da im se pridruže u obilježavanju njihovog dana.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE