Mons. Leonardu Markaču rodom iz Goričana nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije

Mons. Leonardu Markaču dodijeljena je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije, povodom 28. godišnjice županije i dodjele ovogodišnjih javnih priznanja.
Mons. Markač rođen je 31. listopada 1950. godine u Goričanu kao šesto od desetero djece roditelja Gabrijela i Marije. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Goričanu, a klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet završio je u Zagrebu.
Za prezbitera je zaređen 27. lipnja 1976. godine, po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Od jeseni iste godine, dodijeljen je najprije za duhovnog pomoćnika, a potom i za kapelana u župu Selnica u Međimurju. Ondje ostaje do ožujka 1979. kada je u svojstvu kapelana premješten u župu sv. Nikole biskupa u Koprivnici. Tu je radio s prečasnim Silvijem Brezovečkim, župnikom i dekanom, sve do 8. rujna 1983. godine kada je osnovana župa u Močilama. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, imenovan je njenim prvim župnikom, a to je i danas. Bivši je dekan Koprivničkog dekanata.
Nagradu za životno djelo mons. Leonard Markač dobio je za zasluge u promicanju zaštite kulturne baštine kroz obnovu i očuvanje vrijednog sakralnog objekta crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama, za postignute zasluge u razvoju župne zajednice i stvaranju nove župe sv. Leopolda te za poticanje socijalne dimenzije kršćanske vjere kroz karitativni i humanitarni rad, donosi Klikaj.hr.

Ostavi komentar