Moguće oštrije mjere samoizolacije, poručuje Krunoslav Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku Nove TV najavio je moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije. 

O situaciji u kojoj je u Hrvatskoj u samoizolaciji više od devet tisuća ljudi, Capak je kazao kako će se razmotriti prilagodba kriterija za određivanje mjera samoizolacije u skladu s novim saznanjima oko definicije bliskog kontakta Svjetske zdravstvene organizacije, a koje će to konkretno mjere biti znat će se nakon predstojećeg sastanka stručnjaka i epidemiologa.

“U međuvremenu postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koje je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija i mi, stručnjaci, epidemiolozi, upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, raspravljat ćemo o tome i obavijestiti javnost”, rekao je Capak.

Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima “udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno”.

Capak je naglasio kako će se negdje nešto pooštravati te da nisu za labavije kriterije nego za primjenu znanstvenih dokaza.

“Uvijek je bolji veći oprez, dakle, pri manjem riziku da se ide u samoizolaciju, ali naravno da moramo voditi računa o tome da gospodarstvo, da društvene djelatnosti, da sve mora ići dalje”, poručio je Capak.

Govoreći o odluci o zatvaranju teretana i fitness centara na području Splitsko-dalmatinske županije, rekao je kako je dobio nekoliko sms poruka.

Jedna je, kazao je, za njega “neugodnog sadržaja”, ali jednako tako dobio je i nekoliko poruka podrške od ljudi koji se već dugo bave fitness industrijom.

Nacionalni Stožer u kontinuiranom je kontaktu sa županijskim stožerom koji je takvu odluku donio uslijed komplicirane epidemiološke situacije i temeljem epidemiološke anamneze koja je pokazala da su neki od oboljelih posjećivali teretanu, pojasnio je.

Dodao je kako smatra da bi u slučaju fitness centara, te na inicijativu samih teretana, te mjere trebalo modificirati u smjeru jače kontrole.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE